Megtartotta első olvasópróbáját a Szegedi Nemzeti Színház

Október 5-én Horgas Ádám tagozatvezető rendezésében mutatja be a színház William Shakespeare örökérvényű vígjátékát, a Szentivánéji álmot. A nagyszabású produkció koncepciójáról és kulisszatitkairól a rendező mesélt az olvasópróbán, Barnák László főigazgató pedig bemutatta a társulat új tagjait.

A főigazgató elmondta, a 135 éves Szegedi Nemzeti Színház jubileumi évadát az egymás iránti nyitottság és kíváncsiság határozza meg. A cél az, hogy a hatalmas, háromtagozatos teátrum társulati egységei igazi közösséggé, egy nagy társulattá kovácsolódjanak, valódi egymásrafigyelés alakuljon ki, hiszen ezt a közönség is érzékelni fogja.

Barnák László ismertette, hogy a tánckar vezetését Hajdu Anita veszi át, illetve Vágási István csatlakozik a tagozathoz, a Kaposvári Színművészeti Egyetem végzős hallgatói közül az évadban Sziládi Hajnával és Krupp Bencével találkozhat a közönség.

Rögtön az első nagyszínházi premierben bemutatkoznak a Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatának új tagjai: Ágoston Katalin, Menczel Andrea, Medveczky Balázs, Rétfalvi Tamás és Szegezdi Róbert. Horgas Ádámtól megtudtuk, szerinte nincs hierarchia az egyes produkciókban, mindenki egyformán fontos, aki részt vesz egy darab születésében. A Szentivánéji álom Shakespeare legtöbbet játszott klasszikusa, és a játszási hagyományok azt diktálnák, hogy sok szerepet összevonjanak, ám a rendező minél több emberrel szeretne együtt dolgozni a társulatból. Ebből kifolyólag ugyan kisebbé válnak a szerepek, de nagyobb közösséget mozgat meg és kovácsol egybe a produkció, melyre ő maga kiváló csapatépítő darabként tekint.

Elindult a bérletértékesítés a Szegedi Nemzeti Színházban. Az előző évados bérletek megújítására augusztus szeptember 12-ig van lehetőség, új bérleteket pedig október 12-ig válthatnak a nézők.

Jegyiroda: 6720 Szeged, Stefánia 6. (Bejárat a művészbejáróval szemben)

Horgas Ádám szerint a vígjáték érdekessége azon alapul, hogy ott lappang mögötte a tragédia, a humor tétjét ez adja meg. A Szentivánéji álom elemzésében erre nagy hangsúly kerül, fogalmazta a rendező. Külön érdekesség, hogy Shakespeare ugyanabban az évben írta a darabot, mint a Rómeó és Júliát, melynek dramaturgiájában szintén sokáig nyitott marad a végkifejlet tragikuma.

Horgas Ádám számára a Szentivánéji álom a szerelem lehetőségének tönkretételéről szól, három réteget különíthetünk el benne: szellemvilág, szerelmesek, mesteremberek. Ez a három egység megfelel annak a filozófiai elképzelésnek, miszerint az ember testből, lélekből és szellemből áll. A darabban a szerelmesek a lélekhez kötődnek, a szellemvilág a szellemhez, a mesteremberek pedig a testet képviselik, mégis egyedül ők képesek az igazi szerelmet felmutatni a fejedelem előtt tartott játékukban. Egy pillanatban megtörténik a katarzis, az igazi színházi varázslat.