12.10.
| Nemzetközi koreográfusokkal érkezik Szegedre a Közép-Európa Táncszínház >>>
12.02.
| Magashegyi Underground szimfonikus koncert új műsorral >>>
11.29.
| Sass Sylvia a „Krinò” vendége >>>
11.24.
| „mérem a téli éjszakát” – József Attila gondolatvilága versben és értekező prózában (Konferencia) >>>
11.23.
| Rising Stars: ismét a fiatal tehetségeké a Müpa >>>
11.23.
| A gyerekirodalom nagykorúsítása >>>
11.23.
| Katona József Színház – Életrajz-változatok Takács Zsuzsára >>>
11.22.
| Megálló – Petrács Gábor Réteg, rétegződés című kiállításának megnyitója >>>
11.22.
| Ferenczi Gyuri és Lóci egy-egy kultikus lemezről szakért >>>
11.20.
| Mindig más… – Jenei Gyula verseskötetének bemutatója >>>
11.14.
| Más közösségek nyitottságára tanít a belvárosi galéria >>>
11.06.
| 11 óra álmodozás Ravel és Debussy zenéjének bűvöletében >>>
11.06.
| SZNSZ – Hernádi Judit és Kern András Szegeden >>>
10.30.
| Kábé23 – a Kerekes Band első majdnem két és fél évtizede már előrendelhető! >>>
09.27.
| „Emlékek helyett mobiltelefonom volt” >>>
08.27.
| A szabadkai Népszínház Magyar Társulata Drámapályázatot hirdet >>>
08.25.
| Megtartotta első kisszínházi bemutatójának olvasópróbáját a Szegedi Nemzeti Színház >>>
08.22.
| Megtartotta első olvasópróbáját a Szegedi Nemzeti Színház >>>
08.20.
| Kezdődik a bérletértékesítés a Szegedi Nemzeti Színházban >>>
08.07.
| Ismét pályázatot hirdet a Kortárs folyóirat >>>

Bende Tamás, Koman Zsombor, Nemes Z. Márió, Frank O’Hara, Sylvia Plath, Szálinger Balázs, Szeles Judit, Szunyog Ágota, Tandori Dezső versei
Balogh Dávid, Bátyi Zoltán, Hidas Judit, Milorad Pavić prózája
Tanulmányok a 100 éve lezárult I. világháborúról
Diákmelléklet: Takács Zsuzsa költészetéről
Fotók Müller Miklósról

>>>

Öt héten át 65 helyszínen közel 300 programmal várja az egyetem és Szeged közösségét a 23. Őszi Kulturális Fesztivál. A programsorozat kínálatában komoly- és könnyűzenei hangversenyeket, koncerteket, film- és könyvbemutatókat, színházi előadásokat, kiállításokat, irodalmi-közéleti beszélgetéseket is találunk. A fesztivál október 1-jén látványos fényfestéssel nyílik. A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati […]

>>>

Mi lesz az idei Thealteren?
2018.08.03 - tiszatáj

KEDVCSINÁLÓ SZEGED AUGUSZTUS 3-ÁN KEZDŐDŐ FÜGGETLENSZÍNHÁZI FESZTIVÁLJÁHOZ

Urbán András, Alföldi Róbert, Horváth Csaba, Kokan Mladenović, Fábián Péter és Benkó Bence. Alighanem ez a rendezői névsor nemcsak azok számára tűnik csalogatónak és izgalmasnak, akiknél az előadás-választás során a rendező személyének munkássága is sokat nyom a latba. Mondhatni ez az impozáns névsor nem is megy különös újdonságszámba a Thealter előző évi programjaihoz képest. Szeged legszínvonalasabb színházi fesztiválja, amelyre idén augusztus 3-a és 11-e közötti napokban várják a nézőket, rendelkezik egy jól körülhatárolható, kiforrott művészeti profillal, amelynek keretein belül kitűnően érvényesül a különböző stílusok, műfajok és színpadi fogalmazásmódok izgalmas egymásmellettisége.

Merthogy néhány éve a díszvendég a k2 színház volt, mégis, idén a társulattal dolgozó Alföldi Róbert által rendezett A Cenci-házzal érkeznek, így a bulvárregiszter tájaira is elkalandozott egykori Nemzeti Színház-igazgató nem valamelyik „szórakoztató” előadását, hanem egy ígéretes társulattal való fúzióját kísérhetjük figyelemmel. Méghozzá egy olyan darabon keresztül, amelyet alig játszottak magyar színpadon (a Színházi Adattár szerint 1980-ban adták elő a színművészetisek Ruszt József rendezésében). Alföldi szerint az előadás „Nagyon durván és mélyen ábrázolja, hogy mit jelent a hatalom, az erőszak egy családon belül, hogyan és miként határozza meg a pénzt, azt,  hogy ki büntethető és ki nem, hogy az igazság és a törvény vajon ugyanaz-e.”[1]Emellett a Fábián-Benkó alkotópáros saját rendezése is fesztiválvendég lesz, képviselve ezzel a gyermekszínházi szcénát: a Thealter egyik új vendégeként a celldömölki Soltis Lajos Színház ötvenperces Hantocska című mesejátéka a halálról és a halhatatlanságról mesél Ubul király és lánya történetén keresztül.

De úgyszintén a fesztivál (játszóhelyileg a Kisszínház) vendége lesz a Forte Társulat is: idén a Thomas Bernhard műveiből készült Vaterland című előadás lapockacsont-esztétikája, groteszkbe csavart iróniája, lassú temetés-tablója várja a fizikai színház és Horváth Csaba munkássága iránt érdeklődő nagyérdeműt. Az irodalmi adaptációkkal dolgozó társulat (a Thealteren többek között A nagy füzettel, a Bűn és bűnhődéssel, az Irtással, valamint A te országoddal vendégszerepeltek korábban) mostani Bernhard-darabja Az olasz férfi című elbeszélésen alapul, de helyet kap a Kioltás és számos más Bernhard-regényrészlet is, amelyek mind hozzájárulnak a náci múlt árnyékában létező ausztriai kisszerűség és provincializmus színpadi ábrázolásához.

Ugyancsak nem lesz ismeretlen terep a szegedi közönség számára a vajdasági színházi világ fenegyerekének, Urbán Andrásnak két előadása, hiszen többek között vendégeskedett már itt a Rózsák, Végel László Újvidék-regényéből készült Neoplanta vagy a zajos sikerű Bánk bán című előadás. Most az Újvidéki Színház társulata a Hasszán aga felesége című alkotással érkezik, amely a törvény és a törvényesség kérdése, illetve a kelet-európai geokulturális meghatározottságok és cseppfolyós identitások mentén szorosan kapcsolódik a rendező eddigi életművéhez. A politikai-agitprop vonalat képviselve a szabadkai Kosztolányi Színház Az úr nevében című munkája lesz a másik fesztiválszereplő Urbán-rendezés, amely már az európai versus idegen kultúrák és identitások reprezentációja mentén készül egy saját állítása szerint radikálisan politikailag inkorrekt előadást a nézők elé tárni. „A gyűlölet foglalkoztatott, minden szinten, a hétköznapi-, a magánéletben, a legintimebb helyzetekben, amikor az emberek akár egy vallási etikai rendszerre hivatkoznak, de teljesen mást mutatnak a magatartásukkal.” – nyilatkozta a rendező a Magyar Szónak a produkció kapcsán. Ezen a nyomvonalon haladva a szerbiai Kokan Mladenović Felhő a nadrágban című, Majakovszkij ihlette forradalom-showja szintúgy az elkötelezettség jegyében igyekszik felvetni korunk Nagy Problémáit, ám az előadás recepciója szerint mindezt izgalmas, az (ön)irónián alapuló színházi nyelven teszi. Mladenović egyébként a temesváry Csiky Gergely Színház Shakespeare, Sonnet 66 című egészestésével fog még vendégszerepelni a Kisszínház falai között, a címben szereplő számnak megfelelően pedig Shakespeare 66. szonettje alapozza meg a mai korra rezonáló helyzetek és szituációk színpadi megfogalmazását.

Egyébként Shakespeare egy másik darabja is jelen lesz a fesztiválon: a már említett Soltis Lajos Színház érkezik a Szentivánéji álommal, amelyet Horváth Csaba tanítványa, a budapesti színművészetin jelenleg rendezőszakos Nagy Péter István jegyez. És ha már a Színművészeti: az egyetem három produkcióval is jelen lesz az idei Thealteren, érkezik Keresztes Tamás első rendezése Dalok a földszintről címmel, amely egyben Horváth Csaba fizikaiszínház-osztályának vizsgaelőadása. A színlap szerint a mindennapok részét képező kínos, zavarba ejtően hétköznapi és végtelenül emberi szituációk elevenednek meg az előadás tizenkilenc jelenetében (alcím: majdnem zenés tragédiák). A politikai áthallások kapcsán már az ajánlóban magyarázkodó („A mi világunkkal való bármilyen egyezés csupán a véletlen műve.”) Félelem és fogcsikor – zenés nyomorgás a Harmadik Birodalomban szintén a pesti Színművészeti hozza el. Tárnoki Márk egyetemi hallgató rendezése az utóbbi időben már a második feldolgozása Brecht idehaza viszonylag keveset játszott darabjának (a másik a k2 Társulatáé, de az nem szerepel a fesztiválon). Az éjszaka a nappal anyja című harmadik színműs előadás szintén egy nagyon ígéretes alkotócsapat produkciója: a svéd Lars Norén együttélést, családi titkokat és tragédiákat tematizáló darabját Fehér András vitte színpadra, a főbb szerepekben pedig a Zsótér–Börcsök osztály növendékei, így Koller Krisztián, Hajdu Tibor, illetve a Terápiából ismert Vilmányi Benett, és a Radnóti Színházban gyakorlatát töltő Konfár Erik lesz látható.

S bár a próza túlsúlya kétségbevonhatatlan, a tánc- és bábszínházi produkció iránt érdeklődők sem fognak csalódni a programfüzet áttekintésekor. Szabó Réka a tavalyelőtti Sóvirág után most a szülőség, a szülői identitás és a szülés élményét igyekszik megfogalmazni Burok – a táguló idő összehúzódásai című koreográfiájával. De nem marad el a börtönszínház sem: a kolozsvári Váróterem projekt keretében Qkac – bábjáték Varró Dániel verseire című előadás nemcsak Varró, hanem a klasszikus és a kortárs magyar irodalom ismert szövegeit fogalmazza meg a bábok nyelvén.

Összegezve: az idei Thealter augusztus 3-tól 11-ig, kísérőrendezvényekkel, így kiállítással, lapbemutatóval és kritikai beszélgetésekkel, összesen tíz helyszínen zajlik majd.

A Tiszatájonline.hu kiemelten tudósít az eseményről, így a fesztivál alatt beszámolókkal, elemzésekkel és kritikákkal egyaránt jelentkezni fogunk.

Fritz Gergely

Részletes információ a programokról és jegyvásárlás: thealter.hu

 

 Hasszán aga (fotó: Srđan Doroški) Felhő a nadrágban (fotó: Molnár Edvárd) Hantocska (fotó: Benkő Sándor) Félelem és fogcsikor (fotó: Éder Vera) Burok (fotó: Mészáros Csaba)

Fotók: thealter.hu

 

JEGYZET

[1] https://szinhaz.hu/2018/03/29/alfoldi_robert_en_ugyanugy_kuzdottem_a_richarddal_mint_ezek_a_fiatalemberek


Címke: , , , ,
2018.11.18 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS PASS ANDREÁVAL
Sötét folyosón ülünk a Jurányiban, Andreának nem is olyan régen olvasópróbája volt, összekuporodunk a plakátok borította kanapén. Halkan, meghitt suttogással beszélgetünk az Eltűnő ingerekről, arról is, hogyan írunk drámát, várt és váratlan kihívásokról, és a borzasztó űrről… – DRUBINA ORSOLYA INTERJÚJA

>>>
2018.11.18 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS MAGYARNÉ ANTAL NIKOLETTEL
A Magyarné Antal Nikolett tollából született Répa, retek, mogyoró című könyv az óvodások szorongásait hivatott oldani a logopédiai foglalkozásokkal kapcsolatban, feladatokkal és kedves illusztrációval segítve a mindennapos gyakorlást és fejlődést. A szakemberrel új könyve kapcsán beszélgettünk, ami az idén jelent meg a Manó Könyvek gondozásában… – MAKKAI-KOVÁCS KRISZTINA INTERJÚJA

>>>
2018.11.18 - tiszatáj

A SZENT ÉS A FARKAS
Hiába jutalmazták az idei Cannes-i Filmfesztiválon a Legjobb forgatókönyvnek járó díjjal, a Csodákat dirigáló Alice Rohrwacher filmje mind hagyományos narratívával bíró dramedy-ként, mind szabálytalanságokra és főképp érzéki benyomásokra összpontosító szerzői műként is felsül. Dekoncentrált darab csírájában remek ötletekkel, ám annál slendriánabb kivitelezéssel… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2018.11.18 - tiszatáj

SECONDHAND (SZOVJETŰDÖK) AZ ÖRKÉNY SZÍNHÁZBAN
Újfent a múltfeldolgozás kedvelt színházi missziója jegyében indította az évadot az Örkény Színház. Bagossy László rendező és a köré gyűjtött, Kovács D. Dánielből, illetőleg a Színművészeti Egyetem hallgatóiból összeálló alkotócsapat Szvetlana Alekszejevics Nobel-díjjal jutalmazott könyvei alapján készítették el a Madách téri teátrum évadnyitó bemutatóját. A Secondhand – szovjetűdök című előadás az oroszországi posztszovjet létezés esszenciáját igyekszik színpadra vinni… – FRITZ GERGELY KRITIKÁJA

>>>
2018.11.17 - tiszatáj

A VIRÁG JUDIT GALÉRIA KIÁLLÍTÁSA
1904 és 1914 között az 1870-es és 1880-as években született képzőművész generáció a birodalmi Bécs és az elegáns München helyett inkább a kozmopolita Párizst választotta zarándokhelyéül. E nemzedék tagjai elsőként ismerkedtek meg a fauve-ok és a kubizmus fejleményeivel, használták fel művészetükben a francia főváros által nyújtott modern képzőművészeti újításokat. A mostani nonprofit tárlat nem a Magyar Vadak című 2006-os nagyszabású kiállítást akarja lemásolni, hanem a Nagybányai Művésztelep modernista generációjának első nagy sikereit szeretné bemutatni… – JUHÁSZ BÁLINT ÍRÁSA

>>>
2018.11.17 - tiszatáj

MOZART OPERÁJA A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZBAN
Minél pezsgőbb, szellemesebb, érdekesebb előadás a Figaro házassága Szentendrén, annál nehezebb lesz beilleszteni a Szegedi (Pécsi, Miskolci stb.) Nemzeti Színházba. Minél jobban illik a produkció egy kicsi szabadtéri színpadra nyáron, annál nehezebb lesz alkalmazni egy nagy zárt színpadra ősszel-télen. Elsőre jó ötletnek tűnik, hogy ugyanazt a produkciót vigyük be kőszínházakba, takarítsuk meg a díszletek és a jelmezek költségét, no meg a próbák egy részét. Valójában művészi értelemben komoly vérveszteséget okoz… – MÁROK TAMÁS KRITIKÁJA

>>>
2018.11.15 - tiszatáj

SZERGEJ LOZNYICA FILMJE
A Donyeci történetek egy nagyszerű ukrán rendező friss témát érintő, zavarbaejtő filmje. Szergej Loznyica a 90-es évek közepén kezdte a filmes pályafutását. A dátum talán azért tűnik most beszédesnek, mert sokat elárul Loznyica elkötelezettségéről: ekkor a harmincas évei közepén jár, több foglalkozást kipróbál, és sok országban nagyon alaposan körülnéz. Ifjúkori eszmélkedése egyébként olyan területeken folyik, amelyek azóta önálló országokká váltak: a mai Belorussziában született, Ukrajnában és Oroszországban járt iskolában… – SZÍJÁRTÓ IMRE KRITIKÁJA

>>>
2018.11.15 - tiszatáj

MIKLOSOVITS LÁSZLÓ KÉPZŐMŰVÉSZ SZEGEDI KIÁLLÍTÁSA
Miklosovits a Tiszatáj Galéria falain egyedi műveket, főként tusrajzokat sorakoztatott föl. Ezek között találunk aprólékos mívességgel megdolgozott alkotásokat, nagyvonalúan, úgymond csuklóból feldobott vonalkölteményeket és lavírozott színes tus-festményeket is. Több grafikát gobelinszerű textúrával jelenített meg az alkotó, a finom vonalszövedékek szinte textil hatásúak. De érdekes, hogy a raszteres tónusokkal, térbeli illúziókat is sikerült kelteni s szoborszerű alakzatokat „faragni”… – PACSIKA EMÍLIA ÍRÁSA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő