Változó terek – A Duna menti térség történeti térképeken 1650-1800

Hetven értékes térkép mutatja be a Duna menti térség térképészetének (1650–1800) fejlődését az Országos Széchényi Könyvtárban. A nemzeti könyvtárba érkezett tárlat alapját azon különleges darabok adják, amelyeket a bádeni őrgrófok katonai, hadászati célokból hoztak létre. A kiállítás a tübingeni Dunai Sváb Történelem és az Országismeret Intézet és a Baden-Württembergi Tartományi Levéltár Karlsruhei Tartományi Központi Levéltár (Institut für donauschwäbische Geschichte und Landesarchiv Baden-Württemberg, Abteilung Generallandesarchiv Karlsruhe) együttműködésének eredményeképp született meg és azt az időszakot mutatja be, amikor a kora újkori térségfelfogásokból kialakult a mai értelemben vett Duna menti régió.

Az ismeretlen vidékeket akkoriban csak a térképkészítők munkái jelenítették meg térképeken, akik így új régiókat teremtettek. Az összekötő elemet a Duna jelentette, amely a török háborúkban megszerzett területeket egységes európai térséggé kapcsolta össze. A térképkészítők rézbe metszett képeinek világa nemcsak országokat, városokat és embereket köt össze egymással, hanem két világot is, a Napnyugatot és a Napkeletet, illetve fordítva: a keleti és a nyugati területeket.

A kiállítás azt a kérdést teszi fel a látogatónak, hogy a jelenben mit értünk Európán, és milyen képekkel kapcsoljuk össze az egyes régiókat ebben a „közös házban”. A karlsruhei megnyitót követően a tárlat nemzetközi vándorútra indult és a Duna menti térség számos városában lesz látható Magyarországon, Románián és Szerbián keresztül egészen Horvátországig. Magyarországon a kiállítás szervezője a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központja, amely Egerben, Budapesten, Pécsen és Győrben mutatja be a tárlatot.

A kiállítást Németország budapesti nagykövete, Volkmar Wenzel nyitja meg.

Megnyitó időpontja: augusztus 2, 16 óra

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Budavári palota, „F” épület, 6. emelet, Ars Librorum (Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)