08.17.
| Ismét Fekete Zaj Fesztivál Mátrafüreden >>>
09.04.
| Budapesti Klasszikus Film Maraton >>>
08.17.
| Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band >>>
08.16.
| Az ötödik Malomfesztiválon minden több lesz >>>
08.10.
| MAMŰ Galéria – A véletlen >>>
08.08.
| Vass Tibor El, Kondor, pláza című önálló kiállítása – Nyílt, ti, tok című csoportos kiállítás >>>
08.07.
| Magyar műemlékek restaurálási folyamatait mutatja be a Teleki László Alapítvány legújabb kiállítása >>>
08.03.
| Hazánk legmenőbb független társulatai a szegedi THEALTER vendégei >>>
08.03.
| Legéndy Jácint performansza a ZegZugban DJ ANDONE estjén >>>
08.02.
| Változó terek – A Duna menti térség történeti térképeken 1650-1800 >>>
07.30.
| Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban >>>
08.07.
| Ismét pályázatot hirdet a Kortárs folyóirat >>>
08.06.
| Hamarabb kezdődik a Szegedi Szabadtéri 2019-esévada >>>
07.25.
| Szőcs Petra első nagyjátékfilmje a Velencei Filmfesztiválon >>>
07.22.
| Újabb díjat nyert a Virágvölgy >>>
07.14.
| A Pannon Filharmonikusok évadzárása >>>
06.22.
| Júliusi kiállítások a Deák17 Galériában >>>
06.21.
| Elkezdődtek a Rómeó és Júlia próbái >>>
06.20.
| Megjelent a Black Nail Cabaret új videoklipje >>>
06.08.
| Itt vannak az Év Gyerekkönyvei >>>
06.04.
| Könyvhét – Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017) >>>
06.03.
| Könyvhét – Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!) >>>

Kortárs makedón költők
Krusovszky Dénes, Malárburk József, Tolnai Ottó, Alice Walker prózája
Janáky Marianna drámája
Baka István levelezéséből
Holokauszt – Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet (Goldmann Márta, Jablonczay Tímea, Kelemen Zoltán, Máté-Tóth András, Szőke Dávid Sándor, Turai Gabriella, Wéber Péter)
Nátyi Róbert Endre Béla kiállításáról

>>>

BESZÁMOLÓ A TAPASZTALATOKRÓL
A Madrid szívében található múzeum hármas legfőbb csúcsának tekinthető Prado (a Thyssen-Bornemissza, illetve a Reina Sofia mellett) a kezdetektől a mai napig töretlen presztízzsel bír a klasszikus művészeti intézmények között. Tekintve, hogy a 2017-2018-as tanév tavaszi félévét Erasmus hallgatóként Madridban töltöm… – KISS ENIKŐ BESZÁMOLÓJA

>>>

Nem egy dühöngő
2018.07.23 - tiszatáj

BEMUTATKOZIK A KÉPZERDŐ – INTERJÚ FRANK TÍMEÁVAL

A szegedi Bajza utca szegletében található épület erkélyéről egy kék nyúl figyeli a járókelőket – ez a Képzerdő. Arról, hogy mi vár odabent, Frank Tímeával, az intelligens játszóház üzletvezetőjével beszélgettünk.

– Mikor és hogyan indult a Képzerdő?

2017 márciusában nyitottunk meg, a Játszóház Szociális Szövetkezet az üzemeltetőnk. A kezdetekkor az volt a célkitűzés, hogy egy, a megszokottól eltérő játszóházat hozzunk létre, ami nem az a tipikus ugrálóváras. A kétszintes épületünk emeletét kihasználva két szobával indultunk, amiknek pasztellszínű, trendi, mondhatni babaszoba-jellege van, látványra a Dixit-kártyák képi világa a meghatározó.  A kezdeti célcsoport a nagyon pici gyerekek és kisgyerekes anyukák voltak, ugyanakkor nem felejtve el, hogy vannak idősebbek is. Ami még fix volt, hogy szerettünk volna technikai eszközöket a másik terembe, ami a modern felfogást hirdeti, beviszi és beépíti a technikai vívmányokat a játszóházba. Ez döntötte el a Képzerdő későbbi sorsát, ugyanis a fő célcsoport végül a 7 és 12 évesek lettek. Így már majdnem teljesen el is hagytuk a kisbabás anyukákat, nekik nincs is már annyi programunk.

 

 

Az igazi elképzelés az volt, hogy egy olyan játszóház jöjjön létre, ami egy kicsit más, mint a többi. Nem is megőrzőként tekintünk rá, hanem olyan helyként, ahol lehetőség van a szabadidő élvezetes és hasznos eltöltésére. Kialakult később az igény arra, hogy szakköröket szervezzünk. Szerencsére olyan gárda gyűlt össze a környezetünkben, akik az előéletük, tapasztalataik egyéni képességeik révén egyedülálló és hasznos dolgot tudtak behozni. Többek között így lett nálunk drámajátékos foglalkozás, színjátszókör, alkotó-festő foglalkozás, képregényrajzoló-kurzus, ami szerintünk máshol a városban nincs vagy nem ilyen formában van.

– Miért éppen Képzerdő?

A kezdeteknél jelen lévő csapat több hetes ötletelése áll mögötte, majd ezek közül kiválasztottuk az öt legszimpatikusabbat egy fókuszcsoporttal megzsűriztetve.

 

 

– „Intelligens játszóház” – ti találtátok ki, vagy ez már egy létező fogalom? Pontosan mit takar?

Érdekes dolog, mert sokáig nem tudtuk megfogalmazni, hogy mi is pontosan ez a hely, mert a játszóházról mindenkinek a nagy alapterületű, ugrálóváras, dühöngős játszóház ugrik be. De ez nem az, hisz minden korosztály számára nyitott, nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is, ugyanis a gépek révén rájöttünk, hogy nem feltétlen ér véget a gyerekekkel a célcsoport. Nagyon sok olyan társasjátékot vásároltunk, ami kifejezetten fejlesztő és kooperatív, több ebből a menzadíjas, tehát olyan logikai, fejlesztő társasjáték, amivel a gyerekeknek és a felnőtteknek is lehet trenírozni az agytekervényeit. Emellett nagyon sok könyvünk van, szeretnénk, hogy ha esetleg délután akad egy szabad óra, akkor hozzánk jöjjenek, nálunk töltsék azt, akár olvasással. Végül egy vendég fogalmazta meg a legpontosabban a megnyitónkon, azt mondta, hogy szerinte igazából ez egy intelligens játszóház, erre rögtön rákaptunk. Tehát ez nem egy létező fogalom, amit nem is mi adtunk magunknak, hanem ránk ragasztották. Ennek szeretnénk is megfelelni.

A végcél egy olyan játszóház létrehozása, ahol hasznos az időtöltés. A játéknak mindig lehet adni egy keretet, vagy egy fejlesztési területet.

– Érintetted már, milyen lehetőségek és programok vannak az idelátogatók számára, részleteznéd még?

Szerteágazó a profil, sok dologból lehet választani. Ami állandóan forgalomban van, az a Gameroom a földszinten, ami mint egy video játékterem működik, be lehet jelentkezni, és gépet lefoglalni. Emellett fel lehet jönni a gyerekkel két vásárlás vagy program között társasjátékozni, olvasni, és használni bármilyen eszközt, amit itt megtalálható. Ez az alap.

Ezen kívül foglalkozunk szülinapi zsúrok szervezésével és lebonyolításával is. Akár helyszínként, akár a saját „emberanyagunkat” adva, animátorokat, foglakozást és a lenti termet, gépek használatát. Kipróbálhatják a gyerekek a Virtuális szemüveget, mellette pedig egy drámafoglalkozáson is részt vesznek. A legtöbb szülinapunk így néz ki. Privát bulikat is lehet nálunk tartani, akár az idősebb korosztálynak: 15 főig vállalunk csapatépítőt, szülinapi foglalkozást, vagy akár egy délutáni LAN-partit. A termek egyébként kiadók, feltéve, ha úgy érezzük, hogy olyan dolgot terveznek benne, amit mi is tudunk vállalni, ami a szellemiségünkbe belefér.

 

 

Ezen felül délutánonként szakkörszerű foglalkozások vannak, 4-8 óráig elosztva, erre különböző korosztálynak is lehet jelentkezni. Most már, hogy kibővültünk egy harmadik teremmel, – kicsit leválva a Képzerdőről és kapva egy új, felnőttesebb design-t, leköltözött a VR- terem a földszintre – a fönti teremből műterem lett. Nagyon beindult nálunk az alkotófoglalkozás, rengetegen jöttek hozzánk festeni, rajzolni, képregényt alkotni, adta magát, hogy legyen egy terem, ahol szabadon lehet „piszkolni”— vagyis padló legyen szőnyeg helyett.

Így a hangulat nálunk még otthonosabb.

Egyébként is a legtöbb teremben cipő nélkül vagyunk, nagyon sok a babzsák, a hatalmas labda – inkább székből van nagyon kevés, ez az egész hely laza, heverészős. A délutáni foglalkozásaink mellett, mint a dráma vagy az alkotó-képregényrajzoló, szeptembertől szeretnénk indítani mesefoglalkozást. Gameclub is szerepel a listán, de ezek inkább a jövőbeli tervek. Egyelőre ez a most is futó, 4-5 típusú foglalkozásunk van, ebből gyerek- és felnőtt csoport is indult.

Ezen kívül foglalkozunk még társasjáték kölcsönöztetéssel, viszonylag jelképes összegért, egy társasjáték árának 10%-ért 3-4 napra is ki lehet venni a társasokat. Rendezvényekre is ki szoktunk települni, főleg a technikai dolgokkal, virtuális szemüveggel, playseattel, illetve akár drámafoglalkozást is tudunk vállalni. Táboroztatni is szoktunk, ami a nyári továbbvitele egy-egy foglalkozásnak, szeretnénk ezzel is egyre több embert bevonzani.

 

 

– Kik tartják a foglalkozásokat?

Az alkotó foglalkozást Hegedűs Iona Andrei, festőművész tartja, aki a Szegedi Nemzeti Színház díszletfestője is volt. Aki a képregényrajzoló-szakkört tartja, Vadas Máté, szintén hivatásként tekint a rajzolásra és azon belül a képregények világára. Már több műve is megjelent, sok emberrel dolgozott együtt.

Aki itt van, nem biztos, hogy pedagóguspapírral rendelkezik, de szakmájában előélete, tapasztalata és elismertsége van, örülünk annak, hogy ezeket a foglalkozásokat rájuk bízhatjuk.

Őket is érdekli, hogy a tudásukat továbbadják. Mindenkinek van valamiféle szakmai erőssége és elhivatott kedve, hogy ezt megossza az érdeklődőkkel.

– Szegeden mennyire nyitottak a Képzerdőre?

Azt látjuk, hogy a sokadik osztálytárs ugrálóváras szülinapi bulija után 10 éves kor környékén már elég nagy az igény az újdonságra. Már nem köti le őket, vágynának valami másra, többre – és a szülők is. A foglalkozások is kezdik egymást beérni.

Egy év alatt eljutottunk odáig, hogyha más nem, találkoztak a nevünkkel. Nem egy egyszerű név, de elég hamar be tud épülni. Kezdik megismerni a helyet és figyelik, milyen újabb és újabb dolgok vannak. Nem arra törekszünk, hogy minél több kedvelője legyen a Facebook-oldalnak, hanem hogy azok, akik vannak, azok egy aktív közösséget alkossanak. Azt látom, hogyha kiírok valamit, akkor írnak, kommentelnek, kérdeznek, élnek azzal, hogy létezik egy általános kommunikáció. Van még hova fejlődni, és sok terv van még. Elégedettek lehetünk a sok ide- és visszajáróval.

 

 

– A 2018-as Könyvhétre is kitelepültetek. Mivel készültetek az érdeklődőknek? Mennyit kaptak a Képzerdőből?

Az ilyen típusú kitelepülést nehéz megoldani, főleg a 40 fok miatt. A gépeket nem lehetett kivinni, és drámafoglakozásra sem volt lehetőség, ugyanis a színpadon egymást követték a jobbnál jobb programok, amik le is kötötték a gyerekeket. Társasjátékokkal és színezőkkel vártuk őket.

Kivittük a foglalkozásokról és a táborról szóló kiadványokat is, hogy tájékoztassuk az embereket, mi várható nyáron, mi lesz ősszel, mire lehet feliratkozni. Ez jó ötletnek bizonyult, mert azok, akik korábban nem tudtak, vagy nem mertek érdeklődni, most szabadon odajöhettek hozzánk.

Azért is mentünk, hogy megmutassuk magunkat, illetve azt, hogy attól, hogy van egy digitális szobánk, az nem jelenti azt, hogy teljesen elfordulnánk minden olyan típusú szórakozástól, mint az olvasás, vagy hogy ez le akarná szoktatni a gyerekeket róla. Mi abban hiszünk, hogy kikerülhetetlen dolog, hogy az ember ezzel találkozzon. Van egy szórakozási és játékfaktor, mi azt szeretnénk, hogy azt be lehessen építeni egészségesen a hétköznapokba. Vannak egyébként olyan, hosszabb videójátékok, amiknek egyébként az egész olvasott, írott anyagai – mint a párbeszédek vagy tájleírások –  igazából már majdnem könyvterjedelműek. Illetve nyelvtanulás szempontjából is vannak játékok, amik igen hasznosak.

A virtuális technológia előbb-utóbb be fog szivárogni mindenhova.

Például a múzeumok is használják már arra, hogy egy kicsit jobban beleélhesse, élénkebben beleképzelhesse magát a gyerek abba a korba, amiről éppen szó van.

Szerintünk ezért is volt fontos, hogy megmutassuk, nem a szülők ellenségei vagyunk. Pont azért nem kell otthonra megvenni, mert ha bejönnek ide, a Képzerdőbe, akkor együtt játszhatnak a gyerekekkel. Aki pedig úgy gondolja, hogy otthon legyen egy ilyen eszköze, annak is más, ha itt a többiekkel játszhat. De, ahogy mondtam, nem zárkózunk el a hagyományos olvasástól, hiszen az ősztől induló mesefoglalkozásunk is mesekönyvekre épül.

Földesi Csenge

 

     

Fotó: Höffler Norbert

 


Címke: , , , , ,
2018.08.18 - tiszatáj

BESZÁMOLÓ A MALOMFESZTIVÁLRÓL
Sátor, napfelkelte, kakasszó, nehézkés ébredés. Következzen a Malomfesztivál második – esős – napjáról szóló beszámoló, ahogyan azt “elsőmalmozó” tudósítónk látta. – VARGA RÉKA BESZÁMOLÓJA 

>>>
2018.08.17 - tiszatáj

BESZÁMOLÓ A MALOMFESZTIVÁLRÓL
Ötödik alkalommal nyitotta meg képzeletbeli kapuját a szerbiai falu, Orom és a határában elterülő Malomfesztivál. Az első nap eseményeibe „elsőmalmozó” tudósítónk szemén keresztül tekinthetnek be. – VARGA RÉKA BESZÁMOLÓJA

>>>
2018.08.16 - tiszatáj

BRECHT ÉS SHAKESPEARE A THEALTER HATODIK ÉS HETEDIK NAPJÁN
A Thealteren bemutatott előadások közül kettő is több ízben bizonyította, hogy az alkotók életkora és a színházi hierarchiában elfoglalt státuszuk egyáltalán nincs egyenes arányban előadásaik esztétikai minőségével. Azaz sosem jelenthet kiindulási alapot, hogy egy adott előadás alkotója évtizedek óta a pályán van, avagy éppen a színművészeti végzős hallgatója… – FRITZ GERGELY KRITIKÁJA

>>>
2018.08.16 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS ZUZANA KIZÁKOVÁVAL
Ahhoz, hogy egy fesztiválon minden flottul menjen, a folyamatokat a legapróbb részletekig meg kell tervezni. A Malomfesztiválon viszont nem csak színpadot, de közösséget is építenek. A fesztivál szellemiségéről  Zuzana Kizákovával, produkciós menedzserrel beszélgettünk… – SZUTORISZ SZABOLCS INTERJÚJA

>>>
2018.08.14 - tiszatáj

A THEALTER ÖTÖDIK NAPJA
Három megtekintésre érdemes előadás szerepelt egymás után a programban. Elsőként délután hatkor a k2 társulatának A Cenci-ház című előadása volt látható a régi zsinagógában, ezt követte Kokan Mladenović Felhő a nadrágban című rendezése a Kisszínházban, hogy aztán a kitartó közönség újra a Hajnóczy utcában találja magát a színművészetisek Az éjszaka a nappal anyja című produkcióján… – FRITZ GERGELY KRITIKÁJA

>>>
2018.08.13 - tiszatáj

SOLTIS LAJOS SZÍNHÁZ
A celldömölki társulat olyan üdén robbant be a Thealter Fesztiválba, mint pár éve a K2 Színház. Biztos nem véletlen, hogy egymásra találtak, közös produkciójukat látva a napnál világosabb, hogy értik egymást… – IBOS ÉVA KRITIKÁJA

>>>
2018.08.10 - tiszatáj

IMPULZUSMORZSÁK A THEALTER ELSŐ NÉGY NAPJÁRÓL
Elkezdődött, s a vége felé közelít a tíznapos a 28. Thealter Szegeden. Amelynek erejét és népszerűségét jól mutatja, hogy a finoman szólva sem nézőcsalogató kánikula ellenére mind az esténként szaunává avanzsáló régi zsinagóga, mind a kellemesen befülledő Horváth Mihály utcai Kisszínház is megtelik a szegedi, vagy a fesztivál miatt Szegedre érkezett publikummal… – FRITZ GERGELY BESZÁMOLÓJA

>>>
2018.08.06 - tiszatáj

NYÁR
Noha Kirill Szerebrennyikov legújabb filmje beilleszthető volna a témáját politikai szemszögből vizsgáló szerzői darabok közé, a Nyár egyszerre laktatóan könnyed és rendkívül fajsúlyos alkotás. Bizonyos rétegeit akár fogyaszthatónak is nevezhetnénk, ha aztán a játékidő második felét nem uralná el a borongósabb tónus, az egyre jobban moralizáló hangvétel. Az idei Cannes-i Filmfesztiválon debütáló zenés ballada csaknem észrevétlen az itthoni mozikban, pedig meglepetésmozi… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő