Itt vannak az Év Gyerekkönyvei

Gimesi Dóra, Sepsi László, Békés Rozi, Mészöly Ágnes és Herbszt László vehették át többek között gyerek- és ifjúsági irodalmi alkotásaikért, tevékenységükért megérdemelt díjaikat az Ünnepi Könyvhéten. Idén először a célközönség, vagyis a gyerekek is döntöttek. A 2017-es megjelenések legjobbjai, az Év Gyerekkönyve díjazottjai és a HUBBY különdíjasai a budapesti Vörösmarty téren vették át az elismerést 2018. június 8-án 17 órakor.

Erős mezőny nevezett az Év Gyerekkönyve címre

Immár harmadik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve elismerést öt kategóriában, a független szakmai zsűri döntése alapján. Gyerekkönyv-írói, ifjúsági írói, illusztrátori, műfordítói, valamint a kiadóknak járó innovációs kategóriában érkeztek a nevezések a 2017-es megjelenések közül.

– Mint minden évben, idén is rengeteg könyv közül kellett a zsűrinek kiválasztania a legjobbakat, ráadásul sikerült megszólítanunk határon túli kiadókat is. Egyáltalán nem könnyű feladat egyszerre gyerekszemszögből és szakmai szempontokkal nézni a könyveket, és talán ebben is könnyebbséget jelentett, hogy idén végre volt gyerekzsűri. Egy biztos, minőségi kérdésekben erős volt az összhang a zsűriben. Évről évre egyre inkább feltűnő, hogy a gyerek- és ifjúsági könyvkiadás elért egy minőségi (és már rég túllépett egy mennyiségi) szintet, sokféle hang van, sokféle trend, a zsűrit azonban nem könnyű meglepni, ők is csak olyan könyveket várnak, mint mindannyian: ami igazán elkapja az olvasót, ami mutat valami mást, mint a mezőny nagyja – jellemezte az idei mezőnyt Szekeres Nikoletta, a HUBBY elnökségi tagja.

A 2017-es év megjelenései közül a szakmai zsűri díjazottai a következők:

Az Év Gyerekkönyv Írója (12 év alatti kategória): Gimesi Dóra (A Macskaherceg kilencedik élete, Pozsonyi Pagony Kft)

Az Év Ifjúsági Könyv Írója (12 év feletti kategória): Sepsi László (Ördögcsapás, Tilos az Á Könyvek)

Az Év Illusztrátora: Békés Rozi (Hans Christian Andersen: A vadhattyúk, Scolar Kiadó)

Az Év Fordítója: Molnár Zsófia (Christelle Dabos: A tél jegyesei – A tükörjáró, Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft.)

Az Év Leginnovatívabb Könyve: Péczely Dóra szerkesztő (Tilos az Á Könyvek) a Szívlapát című kortárs versantológiáért

A zsűri tagjai:
Bacsó Péter – magyartanár, Eötvös József Gimnázium
Hermann Zoltán – irodalomtörténész
Pálfi Zsuzsanna – könyvtárostanár, Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola
Orosz Ildikó – újságíró, szerkesztő
Varga Emőke – irodalomtörténész, főiskolai tanár

A gyerekolvasók is döntöttek 

Idén először 9 tagú Diákzsűri is döntött a legjobb könyvekről. A Diákzsűri tagjai kilenc iskola – köztük fővárosi, vidéki, halmozottan hátrányos helyzetű intézmények – tanulói közül kerültek ki, az iskolák különböző projektmódszerek keretében dolgozták fel a díjra jelölt, a HUBBY által számukra összeállított tízes lista könyveit.

A Diákzsűri összesített pontszámai alapján Schmidt Cecília Egyik kutya, másik eb című képeskönyve (Csimota Könyvkiadó) bizonyult a mezőny legjobbjának.

A HUBBY különdíjasai

A HUBBY, folytatva az elmúlt évek gyakorlatát, különdíjakat is ítélt azok részére, akik hosszú ideje alkotnak egyenletes és magas színvonalon.

A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum különdíjasai:
Szerzői díj: Mészöly Ágnes, az elmúlt években kiemelkedő írói tevékenységéért
Illusztrátori díj: Herbszt László, az elmúlt években kiemelkedő illusztrátori tevékenységéért

 

Az Év Gyerekkönyve díjakat összesen 500 ezer Ft értékben adják át, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának köszönhetően.