Törékeny papírkert a K.A.S Galériában

Herbert Aniko: Rejtett kert / Hidden Garden 

Herbert Aniko aka HANIKO vizuális művész nyersanyaga a papír. Rejtett kert című kiállításának műveit a távol-keleti kortárs művészek (Kazuko Miyamoto, Tomoko Ishida, Yasuaki Onishi), Henri Matisse és Ferenczy Noémi munkái inspirálták. Törékeny és vibráló papírkertje június 13. és július 6. között látható a K.A.S. Galériában.

HANIKO alkotásait a letisztultság, a finom kivitelezés és a személyes hangvétel jellemzik. Eddigi munkái – nagyméretű akvarellek, apró kollázsképek, papírból és más természetes anyagokból, talált tárgyakból készült installációk és objektek gyűjteménye – a kortárs hazai művészeti világ kivételes művészei közé emelték. A Rejtett kerthez másfél évig tanulmányozta a japán fametszetek színvilágát, a keleti kertépítészetet és Matisse papírkivágásait. Legszemélyesebb forrásai pedig Ferenczy Noémi naplója és életműve voltak.

“Ha az ember és a természet közt eredendően kapcsolat van, akkor a természet által közösség van ember és ember között is.”  – áll Ferenczy naplójában, s így lesz ez a tárlat egy rejtett főhajtás az ő életműve előtt is. A két művészt emellett összekapcsolja az alkotó akarat fókuszba állítása is: nőiességük a folyamatos, elmélyült munkában és érzékeny képzőművészetükben teljesedik ki. Ebben rejtőzik a kiállítás legintimebb üzenete: ha valaki nagyon sok időt tölt az alkotásával – legyen az hónapokig szőtt gobelin, japánkert vagy embernagyságú papírinstalláció – ebben a szoros kapcsolatban a két személyiség, azaz a művész és műve összefonódnak.

HANIKO korszakokon és földrészeken átívelő, törékeny és vibráló papírkertjében a végletek játéka, az apró részletek kihangsúlyozása teremti a fő dinamikát. A tenyérnyi és nagyméretű alkotások mellett például több száz papírvirág is lakója lesz a Rejtett Kertnek. A kiállítás katalógusában Bokor Krisztián, Ferber Katalin, Ferencz Mónika, Simon Márton, Szabó T. Anna, Turi Tímea és Ughy Szabina HANIKO alkotásai által ihletett szövege olvashatóak.

Mellettük HANIKO a 20. századi és kortárs irodalom, azaz Szabó Magda, Ilma Rakusa, Kertész Ákos, Krasznahorkai László, Pilinszky János, Nádas Péter, Márai Sándor, a nemzetközi szintérről Joseph Beuys, Margaret Heffernan munkáiban kereste a filozófiai összefüggéseket.

REJTETT KERT / Hidden Garden

Herbert Aniko kiállítása

2018. június 13. – július 6. K.A.S. Galéria (Budapest, XI. Bartók Béla út 9.)

A kiállítandó műalkotások műfaja: Objektek, installációk, papírképek és egy videó
http://anikoherbert.com
http://instagram.com/anikoherbert
https://www.facebook.com/ANIKOherbertcom

VERNISSAGE

2018. június 13. szerda 19:00 – 21:00 K.A.S. Galéria

https://www.facebook.com/events/244869816057737/

A kiállítást megnyitja: Szombathy Bálint művész, író, szerkesztő
A kiállítást rendezi: Urai Dorottya,művészettörténész

Közreműködik: Váczi Eszter Quartet – aki új dalt mutat be a megnyitón

Megnyitó ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: [email protected] e-mail címen.

 

TOVÁBBI PROGRAMOK: 

2018. június 21. csütörtök 18:00 K.A.S. Galéria

Tárlatvezetés – Simon Márton vezetésével

2018. június 28. csütörtök 18:00 K.A.S. Galéria
Tárlatvezetés

2018. július 5. csütörtök 19:00-21:00 K.A.S. Galéria

Finissage –  Katalógus bemutató

 

A belépés ingyenes.

A kiállítás együttműködő partnerei és támogatói: NKA, Magyar Vízfestők Társasága,kulturpontok.hu

A MŰVÉSZRŐL:

Herbert Aniko aka HANIKO nagyméretű akvarelleket, papírinstallációkat és videómunkákat készít. Elmondása szerint a papír választotta őt. „A papír egy elég érzékeny anyag, sokféle fajtája van, amit az ujjaiddal akár vakon is érzékelhetsz, emellett meglepően sok mindent kibír. Türelmet és odafigyelést igényel. Önmagában is szép. Sok lehetőség van ebben az anyagban, ahogy önmagunkban is.” Munkáival az őt érdeklő társadalmi problémákra, jelenségekre reagál. Emellett aktívan válaszolgat a kortárs irodalomra, mintegy újrahasznosítja annak szellemi termékeit, s bár a „talált tárgy” emlegetése kicsit már elkoptatott frázis, mégis – irodalmi és képzőművészeti értelemben is –, valami ilyesmiről van szó. HANIKO 2017 nyarán nemzetközi terepen is szakmai kihívások elé került, és az észtországi  Muhu Szigeti alkotói tábor, illetve a lengyelországi szimpózium anyagai is beépülhettek a tárlatba.