Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)

A Tiszatáj Könyvek sorozatban a 89. Ünnepi Könyvhétre megjelent a Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája) című válogatáskötet.

Menni vagy maradni, írni vagy elnémulni – ezek pár­huzamos és egzisztenciális kérdések a térségben. Az irodalomnak, akkor is, ha politikai jellegű, nincs hatása a társadalomra, a köz­ügyek­re. Ugyanakkor az alkotás­vágy hajtóereje nem lehet pusztán politikai. Az oka de­finiálhatatlan, sőt, ab­szurd­­nak hat, mégis kiirtha­tat­lan és kiíratlan. Senki sem taná­csolja a folyatatást vagy az abbahagyást. Ugyanígy: az antológiát lehet a végéről kez­deni, az elejéről, a közepé­ről, mindig ugyanoda lyuka­dunk ki, vagyis mindig más­hová, éppen ezért a mostani elöl­járó jegyzetekben nem taná­csos semmiféle útirányt szabni.

INSULA VICINA magyarul annyit tesz, hogy szomszédos sziget. A szomszédos népek kortárs irodalmi antológia­sorozata: az elsüllyedt Közép-Európa szigettengere. Sok­szor a kis különbségek okoz­zák a patologikus szemben­állásokat, ám a vízválasztó vonalak ellenére valami mégis egyben tartja ezt a szigetvilágot. Hogy mi lenne az, lapozzuk fel a sorozat darabjait, tapogassuk ki régiónk ütőerét, az elemi kapcsolatformákat, vagy legalábbis azok lehetőségét.

Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)

Tiszatáj Könyvek, Insula Vicina IV.

Szeged, 2018

2490 Ft, 28 oldal

Megrendelhető a kiadó címén: [email protected]