Megihlette a Metropolitan Opera a Szegedi Szabadtérit

Az előadások előtti pergő pillanatokkal idézi meg a Dóm téri fesztiválhangulatot a Szegedi Szabadtéri legújabb kisfilmje. Bodrogi Gyula és Görög László kezdést megelőző összekacsintásánál talán nincs is „szegediszabadtéribb” momentum. Az idei évad egy hónap múlva indul, a Dóm téri nézőteret és színpadot tegnap kezdték el építeni. 

Tavaly nyáron, a Vízkereszt, vagy amit akartok bemutatója előtt forgatta a Szegedi Szabadtéri Játékok azt az image filmnek is szánt anyagot, melyből most, az idei szezon előkészületeihez igazodva, megszületett a végleges verzió.

A koncepció szerint a kamera végigmegy a Dóm téri helyszíneken, a színpadtól elkezdve az öltözőkön át a tizenhat méter magas világítási toronyig, eközben pedig a képet hol felgyorsítva, hol lelassítva bemutatja a mozgalmas, előkészületekkel teli két órát az előadás előtt. Vagyis mindent, amit a hamarosan kezdődő produkció közönsége nem láthat, és ami a kellemes nyáresti szórakozáshoz szükséges a kulisszák mögött.

Megnézhetjük például, ahogy Bodrogi Gyulára mikroport kerül, ahogy a színészek a tapsrendet gyakorolják épp vagy ahogyan az öltöztető a jelmezeket készíti elő. A Mapix Film csapata nem írt forgatókönyvet, így véletlenszerűen kerültek a szereplők és szituációk az objektív elé. A képi világot hol informatív, hol szórakoztató feliratok valamint Molnár Viktor zeneszerző napfényes dallamai egészítik ki.

A videó koncepcióját a Metropolitan Operától kölcsönözte a Szegedi Szabadtéri, pusztán mert zseniálisnak találták az elgondolást és a megvalósítást. A MET-nek a The New York Times készített hasonló felvételt, What happens just before show time címmel. A Szabadtéri és a Mapix úgy gondolta, Magyarország legnagyobb színházi fesztiválja megérdemel egy hasonló kisfilmet.

A 2018-as Dóm téri évad június 29-én indul Verdi Rigoletto című operájával. A fesztiválhelyszínt már építik: hétfő hajnalban 35 nyerges kamion szállította a térre az építési elemeket, és azonnal elkezdték összeszerelni a 4000 fős nézőteret és a több mint 1000 nm-es színpadot. Mindez mindössze három hét alatt épül fel. A Rigoletto után a Hegedűs a háztetőnt, A Notre Dame-i toronyőrt, a Rómeó és Júliát és az Apáca Show-t is láthatják a nézők ezen a nyáron.