Közel 600 jelentkezés jött a Táblaképfestészeti Biennáléra

A június 7-én nyíló XVII. Táblaképfestészeti Biennáléra közel 600 alkotással neveztek – a háromtagú szakmai zsűrinek nem volt egyszerű dolga a válogatás során. A rekordmennyiségű jelentkezés több mint kilencven városból érkezett, a sokszínű tárlatot pedig az első hétvégén ingyenesen látogathatják.

A hazai kortárs képzőművészeti szcéna egyik legjelentősebb eseményét, a XVII. Táblaképfestészeti Biennálét egyre nagyobb érdeklődés övezi: ismét rekordmennyiségű jelentkezés érkezett. A szakmai zsűri, Dr. Nátyi Róbert és Dr. Nagy Imre művészettörténészek, valamint Hérics Nándor képzőművész több mint hatszáz alkotás közül válogatott a biennáléra. Végül közel 80 mű került a listára: ezeket a képeket a meghívott művészek alkotásaival együtt láthatják a Reök-palotában június 7-től július 7-ig.

Amint vége a belső felújításnak, már elkezdődik a teremrendezés a biennáléra: noha a palota homlokzatrekonstrukciója még zajlik, a frissen festett termekben már készülnek a kortárs alkotások fogadására.   Sokat utaznak a művek, mire megérkeznek a Reök-palotába: miskolci és zalaegerszegi alkotó is szerepel a beválogatottak listájában. Természetesen Csongrád megyei alkotóknak is gratulálhatunk: többek között Sejben Lajos, Zoltai Attila, Sinkó János és Ágoston Lóránt képeit láthatják majd a REÖK-ben. A biennálé rendszeres látogatói több ismerős névvel találkozhatnak, hiszen nem először sorolja a legjobbak közé a zsűri például Lányi Adrienn, Király Gábor, Jagicza Patrícia Linda és Pataki Ferenc munkáit. Idén is felkértek Kossuth- és Munkácsy-díjas művészeket, így Aknay János, Balla Attila, Vojnich Erzsébet, Hérics Nándor, Nádas Alexandra, Nagy Gábor, feLugossy László, Kántor Ágnes, Végh András, Serényi H. Zsigmond és Vári Dezső alkotásait is megismerhetik a Biennálé látogatói.

A korábbi évekhez hasonlóan a június 7-i megnyitón derül ki, hogy kik kapják a XVII. Táblaképfestészeti Biennálé díjait, melyeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia, Szeged Megyei Jogú Város, valamint több szegedi intézmény, vállalat ajánlott fel.

A megnyitó napján, június 7-én ingyenesen látogatható a Táblaképfestészeti Biennálé, de idén meghosszabbítjuk ezt az időszakot. A Szecesszió napja alkalmából rendezett programsorozatnak köszönhetően június 8-tól 10-ig, tehát pénteken, szombaton és vasárnap is belépőjegy vásárlása nélkül megtekinthetik az érdeklődők a kiállítást.