Tiszatájonline | 2018. május 31.

Össze lehet gipszelni egy családot?

GIPSZ, AVAGY HOGYAN SZERELTEM MEG A VILÁGOT
A Pagony Kiadó új sorozatot indított Abszolút Könyvek elnevezéssel, amely a kiskamasz, 9-12 éves korosztályt célozza meg. A sorozat első kötetei között szerepel Anna Woltz, holland író Gipsz, avagy hogyan szereltem meg a világot című könyve. Anna Woltz ez idáig huszonegy kiskamaszoknak és fiatal felnőtteknek szóló könyvet írt. Írásaira jellemző a humor, a kalandos cselekmény, a szerethető karakterek szerepeltetése, és a korosztályra jellemző érzelmek ábrázolása, feltárása… – SÁNDOR ENIKŐ KRITIKÁJA

GIPSZ, AVAGY HOGYAN SZERELTEM MEG A VILÁGOT

Vigyázat, nem spoilermentes olvasat, de az biztos, hogy ez a könyv akkor is magával sodor, ha tudod, mi a vége…

A Pagony Kiadó új sorozatot indított Abszolút Könyvek elnevezéssel, amely a kiskamasz, 9-12 éves korosztályt célozza meg. A sorozat vállalása, hogy minél több olyan könyv jelenjen meg a magyar könyvpiacon, mely izgalmas történetekkel, színvonalas nyelvezettel, olvasásra hívja a kiskamaszokat. A sorozat első kötetei között szerepel Anna Woltz, holland író Gipsz, avagy hogyan szereltem meg a világot című könyve. Anna Woltz ez idáig huszonegy kiskamaszoknak és fiatal felnőtteknek szóló könyvet írt. Írásaira jellemző a humor, a kalandos cselekmény, a szerethető karakterek szerepeltetése, és a korosztályra jellemző érzelmek ábrázolása, feltárása. Könyveiben megjelennek azok az kérdések, mellyel előbb vagy utóbb mindenkinek szembe kell néznie. Több könyvében – ahogy a Gipszben is – a gyerekszereplők felfedezik azt, hogy a szüleik ugyanúgy követnek el hibákat, mint más emberek, és néha fogalmuk sincs, mit kell csinálni, vagy miként kell viselkedni egy teljesen új szituációban.

A Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot című könyvben Felicia egy napját kísérhetjük végig, úgy, mintha egy kis kamerával a vállán indulnánk útnak. Ez a nap pont az első olyan az életében, melyet elvált szülő gyerekeként kell megélnie, és ha még ez nem lenne elég, biciklis baleset éri a húgát, Bertát és az apukáját, Joost. A nagy kavarodás közben, fokozatosan bontakozik ki a háttértörténet, annak a története, hogy Felicia miként éli meg a szülei válását. A képlet átlagosnak mondható, a szülők az évek során elhidegültek egymástól, ezért jobbnak látják, ha külön utakon folytatják az életüket a közös gyerekiekkel. A külön élethez új szokások kellenek, az apa elköltözik, megosztják egymás között a hét napjait, viszont arra egyik szülő és gyerek sincs felkészülve, hogy vészhelyzetben miként működjenek együtt, illetve együtt-külön. Berta például az anyukájával szeretne kórházba menni, amire azonban nincs lehetőség, mert nem az ő napja van éppen, és sietni kell, mivel a baleset során egy szánkó levágta Berta ujját, amit minél előbb vissza kell varrni. Felicia is először az anyukáját szeretné felhívni, mivel ő az, aki a nehéz helyzetekben tudja, mit kell tenni.

A történet elején Felicia kiábrándultsága érzékelhető a családdal és a házassággal kapcsolatban, azt is kijelenti, hogy előbb ugrana egy vulkán közepébe, minthogy férjhez menjen. Ám a történet végére álláspontja megváltozik, rájön, hogy az anyukája, akit korábban a válásért hibáztatott, azért dönt amellett, hogy külön éljenek ezentúl, hogy az anyaság mellett – mely továbbra is az első helyen szerepel nála – önmaga, illetve valaki tudjon lenni. A házassággal kapcsolatban is változik az álláspontja, nem azt gondolja, hogy fölösleges, hiszen házasságok nagy része válással végződik, hanem úgy véli a történet végén, hogy aki belevág, bátor, és így lehet igazán esélyt adni az életnek. Az, hogy alig huszonnégy óra alatt a családról és a házasságról alkotott álláspontja megváltozik, részben egy, a kórházban kezelt új barátnak, Primulának is köszönhető. Primula optimista és életvidám, annak ellenére, hogy szívbillentyűműtéten esett át. Van betegségtudata, hiszen majdnem mindenkinek megmutatja azt a műtéti sebet, melyet egy kalóz is megirigyelhetne. Mindazonáltal szeretne ő is normális életet élni, melynek középpontjában nem a betegség és a korai halál lehetősége áll.

Felicia időről időre kérdéseket fogalmaz meg az új élethelyzetével kapcsolatban, miként folytatódhat az élet, ha már nem tartoznak egymáshoz, melyik szülő lakhelyét hívhatja otthonának, mi lesz a személyes dolgaival, és mit kell pakolni egy mindenes táskába? Próbálja definiálni magát és az érzéseit, például azokkal a szófordulatokkal, melyeket a szülei használhattak egy úgynevezett Ernyőbeszélgetés során, amikor közölték, hogy elválnak: „…meg kell értenetek, hogy nagyon boldogok voltunk egymással! De ennyi év után egyszerűen már nem illünk össze. Ezért külön akarok ebédelni.” (59. oldal). Mindazonáltal Felicia és Berta szeretné, ha az életük ugyanúgy folytatódhatna, mint régen, melyet Felicia úgy fogalmaz meg, hogy „ezt a családot sürgősen be kell gipszelni!” (58.oldal). Később ez a metafora a valóságban is alakot ölt, Felicia begipszelteti az amúgy teljesen ép karját, és belehelyezi a szülei jegygyűrűjét is. Noha a kötet végén nem jön el az általuk remélt eredmény, a szülők nem találnak újra egymásra, de már nem tűnik reménytelennek vagy lehetetlen az az élet, melyet elvált szülők gyerekeként kell tovább élni. Felicia új barátokkal találkozik, és új küldetéseket állít maga elé úgy, mint Adam barátságának visszaszerzése, megtartása, és Yasmine nővér, és Gooijer doktor összeboronálása.

A mindössze százhatvannyolcoldalas könyv folyamatosan fenntartja az olvasó figyelmét, mivel mindig történik valamilyen nem várt esemény, érdekesség, illetve nem minden információra derül fény egy-egy fejezetben. Így például csak a harmadik fejezetben derül ki, hogy Feliciának miért kell álarcot felvennie ahhoz, hogy ő is elkísérhesse a húgát a kórházba, ahogy szintént nem rögtön derül ki az sem, hogy Adam, Felicia új barátja tulajdonképpen mit keres a kórházban. Noha a történet központi eleme Felicia és Berta szüleinek válása, a balesetnek köszönhetően a kórházban új barátokkal ismerkednek meg, és új kalandokban részesülnek. Feliciát már hétéves korától érdekli az orvoslás, nem riad vissza a vér látványából, és mivel az ő perspektívájából láthatjuk az eseményeket, sokszor meglehetősen realisztikus képet kapunk Berta levágott ujjpercéről, és arról, miként varrják vissza, valamint a kórház többi betegéről. A véres jelenetek és a rázós helyzetek bemutatásán könnyít Felicia humora, mely végig kísér minket az egész könyvben. Anna Woltz Felicia részeltgazdag látásmódját vegyíti sajátos humorával, melyet Felicia nem fél használni akkor sem, amikor a szülőket szembesíti azzal, milyen gyerekként megélni az elválást.

A könyv teljesíti azt a célkitűzést, mellyel az Abszolút Könyvek sorozat útjára indult. A történet valóban izgalmas és lendületes, egy nagyon gyakori jelenséget ábrázol, olyan őszinteséggel, melyről sok szülő beszélni sem mer. A szöveg nyelvezete könnyen befogadható. Megjelenik benne a humor, az irónia és az önreflexió, ugyanakkor megőrzi a téma komolyságát. A rövid terjedelemnek és a megfelelő tipográfiának köszönhetően a kevésbé gyakorlott olvasóknak is ideális olvasmány lehet.

Sándor Enikő

Pagony Kiadó

Budapest, 2018

168 oldal, 2590 Ft