Tiszatájonline | 2018. május 22.

Labirintus krimi japán módra, avagy hová tűnt Mr. X?

CHIHIRO MARUYAMA:
PIERRE, A LABIRINTUSNYOMOZÓ
Hódító útjára indult Pierre. Egy zseniális picture book és egy végtelenül izgalmas activity book szellemes kombinációja egy nagyalakú könyvbe sűrítve. Tökéletes bevezetés lehet az olvasás és a könyvek birodalmába, kevés szöveggel, viszont tele érdekes feladattal és elképesztő képi világgal. Jó adag türelem és kitartás szükséges a csodálatosan illusztrált foglalkoztatóhoz… – MAKKAI KRISZTINA ÍRÁSA

CHIHIRO MARUYAMA: PIERRE,
A LABIRINTUSNYOMOZÓ

Hódító útjára indult Pierre. Egy zseniális picture book és egy végtelenül izgalmas activity book szellemes kombinációja egy nagyalakú könyvbe sűrítve. Tökéletes bevezetés lehet az olvasás és a könyvek birodalmába, kevés szöveggel, viszont tele érdekes feladattal és elképesztő képi világgal. Jó adag türelem és kitartás szükséges a csodálatosan illusztrált foglalkoztatóhoz, a nem puzzle rajongók bizony csak egy nagyobb levegővétel után álljanak neki a játéknak. A hangulatában japán kertre, aprólékos kidolgozottságot tekintve bonsai fára emlékeztető remekmű a Naphegy Kiadó gondozásában jelent meg.

Az alaptörténet szerint nem más, mint a karácsony megmentése a cél, hiszen Mr. X, a fantomtolvaj el akarja lopni a torony tetején lévő, energiát adó kockát, meghiúsítva így az ünnepet, amire mindenki készül. Pierre és barátnője a legalkalmasabbak a szörnyű tett megakadályozására, viszont fogy az idő, segítségre van szükségük, és itt lép be az olvasó a képbe.

A bámulatosan pontos, kidolgozott részletek jelentik a könyv alapjait, az egyes oldalak zsúfoltságig tele vannak a változatosabbnál változatosabb karakterekkel, berendezési és használati tárgyakkal, amelyeknek nem titkolt célja, hogy megzavarják egy kicsit az olvasót, nehezítve a pályák teljesítését.  A „Start” és a „Cél” táblákat sem mindig könnyű felfedezni a legedzettebb szem számára sem.

A feladatok leírása minden oldalon röviden, kicsivel szedve igazítja el a játékosokat, még több teret engedve így a labirintus részleteinek. A szöveg háttérbe szorítása a betűkkel még csak barátkozó gyerekek, vagy az olvasástól idegenkedők számára mindenképp könnyítést jelent. A grafika részletgazdag és precízen kidolgozott, ugyanakkor miniatűr, olyannyira, hogy néhol jól jönne egy nagyító, hiszen a legkisebb tárgyak felkutatása nem mindig egyszerű feladat. Minden oldalpár egy új labirintust rejt, új feladatokkal, a pályákon végighaladva a legkülönfélébb szereplőkkel találkoznak a vállalkozó nyomozók, az adott helyszínhez illő karakterek pedig segítik vagy épp elállják az utat, megnehezítve így az előrejutást.

A japán grafikai hagyományokat követő, de a ’20-as évek stílusában megrajzolt könyv a szülők számára is izgalmas időtöltés lehet, közös játékra csábítva az egész családot.   Az író és a kiadók világszerte 5 év fölötti gyerekek számára ajánlják a foglalkoztatót, ami valóban rengeteg koncentrációt és türelmet követel meg.

A könyv utolsó oldala tartalmazza a megoldókulcsot, a legegyszerűbb utat, ha esetleg elvesztünk volna a múmiák között a ƒ„Nagy Kiállításon”, vagy az Édességbolt forgatagában.

Sajnos az angol feliratok fordítása több helyen elmaradt. Érthető, hogy egy-egy poén esetében nem könnyű azt pontosan és az eredeti nyelvhez hasonlóan humorosan visszaadni, így azonban a magyar olvasók néhány igen szellemes szituációról, feliratról, plakátról maradnak le. Az írók tréfásan kiszólnak a könyvből a játékosokhoz, egy léghajóra festett üzenettel kívánnak sok szerencsét a labirintus kalandhoz, vagy magát a foglalkoztatót, mint eladásra kínált terméket hirdetik a karácsony előtti leértékelésen, mindezt természetesen angolul.

Az otthoni használaton kívül iskolák, napközis csoportok, táborok népszerű foglalkozása lehet ez az igen interaktív könyv, lehetséges alternatívát nyújtva a TV, videójátékok vagy egyéb online eszközök helyett.

Makkai Krisztina

Chihiro Maruyama: Pierre, a labirintusnyomozó
(A Labirintustorony rejtélye)

Illusztráció: Hiro Kamigaki

Fordította: Varró Zsuzsanna

Naphegy Kiadó

Budapest, 2017

36 oldal, 3990 Ft