08.17.
| Ismét Fekete Zaj Fesztivál Mátrafüreden >>>
09.04.
| Budapesti Klasszikus Film Maraton >>>
08.17.
| Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band >>>
08.16.
| Az ötödik Malomfesztiválon minden több lesz >>>
08.10.
| MAMŰ Galéria – A véletlen >>>
08.08.
| Vass Tibor El, Kondor, pláza című önálló kiállítása – Nyílt, ti, tok című csoportos kiállítás >>>
08.07.
| Magyar műemlékek restaurálási folyamatait mutatja be a Teleki László Alapítvány legújabb kiállítása >>>
08.03.
| Hazánk legmenőbb független társulatai a szegedi THEALTER vendégei >>>
08.03.
| Legéndy Jácint performansza a ZegZugban DJ ANDONE estjén >>>
08.02.
| Változó terek – A Duna menti térség történeti térképeken 1650-1800 >>>
08.07.
| Ismét pályázatot hirdet a Kortárs folyóirat >>>
08.06.
| Hamarabb kezdődik a Szegedi Szabadtéri 2019-esévada >>>
07.25.
| Szőcs Petra első nagyjátékfilmje a Velencei Filmfesztiválon >>>
07.22.
| Újabb díjat nyert a Virágvölgy >>>
07.14.
| A Pannon Filharmonikusok évadzárása >>>
06.22.
| Júliusi kiállítások a Deák17 Galériában >>>
06.21.
| Elkezdődtek a Rómeó és Júlia próbái >>>
06.20.
| Megjelent a Black Nail Cabaret új videoklipje >>>
06.08.
| Itt vannak az Év Gyerekkönyvei >>>
06.04.
| Könyvhét – Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017) >>>

Kortárs makedón költők
Krusovszky Dénes, Malárburk József, Tolnai Ottó, Alice Walker prózája
Janáky Marianna drámája
Baka István levelezéséből
Holokauszt – Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet (Goldmann Márta, Jablonczay Tímea, Kelemen Zoltán, Máté-Tóth András, Szőke Dávid Sándor, Turai Gabriella, Wéber Péter)
Nátyi Róbert Endre Béla kiállításáról

>>>

BESZÁMOLÓ A TAPASZTALATOKRÓL
A Madrid szívében található múzeum hármas legfőbb csúcsának tekinthető Prado (a Thyssen-Bornemissza, illetve a Reina Sofia mellett) a kezdetektől a mai napig töretlen presztízzsel bír a klasszikus művészeti intézmények között. Tekintve, hogy a 2017-2018-as tanév tavaszi félévét Erasmus hallgatóként Madridban töltöm… – KISS ENIKŐ BESZÁMOLÓJA

>>>

Megállj Majális! – családi és ifjúsági nap Szegeden
2018.04.26 - tiszatáj

Családi és ifjúsági nappal köszönti a tavaszt április 29-én a MASZK Egyesület, délelőtt tíz órától este tízig ingyenes programokkal várják a Zápor-tónál és a Megálló Közösségi Házban a kikapcsolódni vágyókat. Lesz májusfa állítás és papírsárkány készítés, szabadtéri jóga, családi vetélkedők, piknik, közösségi zenélés, 90-es évekbeli suli diszkó és kertmozi is, de szegedi és vajdasági civil szervezetek is bemutatkoznak és jótékonysági akciókba is bekapcsolódhatnak a fiatalok és az idősebbek is. 

A programok nem titkolt célja a helyi közösségek megerősítése, hiszen a színes és szórakoztató programok során egymással, a standoknál pedig különböző civil szervezetek munkájával is megismerkedhetnek a résztvevők. A legkisebbeket egész nap várja a Megállóban a gyereksarok, a könyvrajongók pedig elmerülhetnek a Könyvforgatagban, vagy részt vehetnek a most induló „Május éjszakán… avagy vakrandi egy könyvvel” akcióban. Bemutatkozik a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesülete, akik megmutatják, milyen elképesztő dolgokat lehet alkotni újrahasznosított anyagokból egy kis kreativitással. Az SM-Bazárban meg is vásárolhatóak az alkotásaik, az egyesület a befolyt pénzösszegből kézműves foglalkozásokat és gyógytornát szervez betegtársaiknak.

Egész nap várják közös szendvicskészítésre a konyhatündéreket a Szeretet Futárok, azok a fiatalok, akik egész évben rászoruló családokért és hajléktalanokért dolgoznak, rendszeresen szerveznek ételosztást, az elkészített szendvicseket pedig saját maguk juttatják el a szükségben lévőkhöz. A majális alatt hálával fogadják a segítő kezeket, de a kész szendvicseket és az alapanyag felajánlásokat is, az elkészült ételeket pedig ki is szállítják. A Grand Cafét üzemeltető Kép-Szín-Ház Alapítvány egy különleges ruhagyűjtő akcióval jelentkezik. A Grandrobe fogasaira bárki elhozhatja kinőtt, megunt, de még használható ruháit, és el is viheti, ha valami megtetszik. A nap végén megmaradt ruhákat rászoruló családoknak adományozzák a szervezők. A Grand Café gondoskodik emellett a hűsítő italokról, és ők a házigazdái az esti kertmozinak is.

A fiatal képzőművészekből és zenészekből álló vajdasági civil szervezet, a Róka Fest stábja is részt vesz a majálison. Az évről-évre fejlődő nyári minifesztivált alig pár kilométerre a határtól, a Ludasi- tó partján rendezik meg, és zenei, képzőművészeti és színházi programokkal várják a fiatalokat. Természetesen a házigazda MASZK Egyesület tavaszi programjairól és az önkéntességről is tájékozódhatnak az érdeklődők az Egyesület standján, illetve a programok lebonyolítását segítő fiataloktól.

A Megállj Majális! programjaira a belépés egész nap ingyenes. A program az EFOP-1.2.2 -15-2016-00218 számú projekt keretében, az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg.

 

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2043118182568447/

www.maszk.hu/megallo

 

Részletes program:

 

Megállj Majális!

Ne várd a májust! Gyere már április 29-én!

 

  • Megnyitó (Megálló): 10:00

Az eseménysorozatot megnyitja Orbán Hedvig, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója

 

  • Májusfaállítás (Megálló): 10:30

A tavasz már virágba borított mindent, állítsunk hát májusfát a tiszteletére! Hozzatok szalagokat, anyagdarabokat, virágokat, papírdíszeket vagy bármit, amivel szívesen ékesítenétek, és díszítsük fel együtt a Megálló májusfáját!

 

  • Jóga a szabadban (Zápor-tó): 11:00 – 12:00

Ha kiszakadnál egy rövid időre a mindennapok zajos forgatagából, akkor semmiképpen se hagyd ki a Megálló jógaóráját! A szép idő lehetővé teszi, hogy a majálison rendhagyó módon, a szabadban tartsuk. Mi is lehetne kellemesebb, mint egy óra testmozgás a napsütésben, a friss levegőn? Talán még a madarak is csicseregni fognak nektek!

 

  • Papírsárkány készítés és eregetés (Megálló): 11.30 – 15.00

A sárkányreptetésnek minden gyerek bakancslistáján ott a helye! Ha eddig még nem próbáltad, vagy pontosan tudod, hogy milyen jó móka, akkor csatlakozz kézműveseinkhez, készítsd el saját sárkányod, és engedd szárnyalni!

 

  • Piknik (Zápor-tó): 15.00 – 17.00

Miért uzsonnáznál a négy fal között, ha a tavaszi napsütésben is megteheted? Csomagolj néhány szendvicset a családnak, és heveredjetek le a Zápor-tó partján!

 

  • Vetélkedő kicsiknek és nagyoknak (Zápor-tó): 12.30 – 15.30

Zsákbanfutás és más versenyszámok, amik nélkül nincs majális.

Te vagy a legkisebb a családban, és megmutatnád, mire vagy képes? Vagy van egy barátod, akivel folyton versengsz? Vagy éppen verhetetlenek vagytok egy csapatban? Mérjétek össze ügyességeteket a tó partján rendezett vetélkedőn! A bajnokokat dicsőség és nyeremény várja!

 

  • Közösségi zenélés (Zápor-tó): 13.00-14.00 // 15.30 – 16.30

Te tudsz hangszeren játszani? Mert mi egyáltalán nem értünk hozzá. Botfülünk van. De jön néhány tehetséges zenész, akik majd vezetnek minket, megmutatják, hogyan kell. Csatlakozz hozzánk! Mert zenélni egészen más érzés, mint csak hallgatni azt. (A Megálló korlátozott számban biztosít hangszereket, de bárki hozhatja a sajátját. Sőt!)

 

  • 90-es évekbeli suli diszkó (Megálló): 17.00 – 20.00

Azok a kilencvenes évek… Trapézfarmerek, Pokémon tazók és a 3310-es Nokia telefonok. De legalább a zene jó volt. Gyere, és táncolj velünk a régi nagy slágerekre! Heeey Macarena!

A suli diszkóról az (el)intézet gondoskodik: https://www.facebook.com/elintezet/

 

  • Kertmozi: Good bye, Lenin! (Megálló): 20.00 – 22.00

Sajnos ma már csak kevés kertmozi van, pedig megvan a varázsa a filmnézésnek a szabad ég alatt. Zárjuk a napot egy közös mozizással!

 

Partnerek: Grand Café Szeged, Szeretet Futárok, Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrádi Megyei Egyesülete, Róka Fest

A program az EFOP-1.2.2 -15-2016-00218 számú projekt keretében, az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg.2018.08.21 - tiszatáj

CEREDI NEMZETKÖZI KORTÁRS MŰVÉSZTELEP
Van egy kis utca Cereden, aminek nincs neve. Mintha nem is létezne, pedig a község fő utcájából, a Kossuth Lajos utcából kanyarodik ki. A nincs neve utca sarkán áll a Ceredi Nemzetközi Kortárs Művésztelep tájháza, amit tavaly vásároltak meg, teljesen lerobbant állapotban, de már a tavaly annyira rendbe tették, hogy abban az évben ott is sor kerülhetett kiállításra. Még sok a tennivaló az épületen… – ABAFÁY-DEÁK CSILLAG ÉS KÖLÜS LAJOS BESZÁMOLÓJA

>>>
2018.08.21 - tiszatáj

BESZÁMOLÓ A MALOMFESZTIVÁLRÓL
Elérkezett az utolsó napjához az ötödik Malomfesztivál. Irodalmi workshop, népzenei taktusok, hajnali goa buli. Ilyennek látta a harmadik napot “elsőmalmozó” tudósítónk. – VARGA RÉKA BESZÁMOLÓJA

>>>
2018.08.20 - tiszatáj

RÓZSAVÖLGYI ZSUZSA ÉS
AZ M STUDIO
Két „táncelőadást” is láttunk a Thealteren, s bár látszólag semmi közük egymáshoz, eszembe jutott a kérdés, vajon mit tenne az a három, liftbe szorult férfi, ha beszabadulnának Rózsavölgyi Zsuzsa 1.7 című előadásának a színpadára? – IBOS ÉVA KRITIKÁJA

>>>
2018.08.19 - tiszatáj

AZ UTOLSÓ KÉT NAP A THEALTEREN
A Thealter utolsó két napja igazi színházi ínyencségeket tartogatott a fesztivál résztvevői számára. Pénteken egy minden elemében egyedi és sajátos táncnyelvi produkciót, a sepsiszentgyörgyi M Stúdió Lift – boys will be boys című koreográfiáját tekinthette meg a nagyérdemű. Fehér Ferenc rendezésében három színész, Deák Zoltán, Szekrényes László és Veres Nagy Attila szerepelnek egy liftkabin alapterületének megfeleltethető aprócska térben. Az előadás kizárólag mozgásra épül, verbalitás nincs… – FRITZ GERGELY KRITIKÁJA

>>>
2018.08.18 - tiszatáj

BESZÁMOLÓ A MALOMFESZTIVÁLRÓL
Sátor, napfelkelte, kakasszó, nehézkés ébredés. Következzen a Malomfesztivál második – esős – napjáról szóló beszámoló, ahogyan azt “elsőmalmozó” tudósítónk látta. – VARGA RÉKA BESZÁMOLÓJA 

>>>
2018.08.17 - tiszatáj

BESZÁMOLÓ A MALOMFESZTIVÁLRÓL
Ötödik alkalommal nyitotta meg képzeletbeli kapuját a szerbiai falu, Orom és a határában elterülő Malomfesztivál. Az első nap eseményeibe „elsőmalmozó” tudósítónk szemén keresztül tekinthetnek be. – VARGA RÉKA BESZÁMOLÓJA

>>>
2018.08.16 - tiszatáj

BRECHT ÉS SHAKESPEARE A THEALTER HATODIK ÉS HETEDIK NAPJÁN
A Thealteren bemutatott előadások közül kettő is több ízben bizonyította, hogy az alkotók életkora és a színházi hierarchiában elfoglalt státuszuk egyáltalán nincs egyenes arányban előadásaik esztétikai minőségével. Azaz sosem jelenthet kiindulási alapot, hogy egy adott előadás alkotója évtizedek óta a pályán van, avagy éppen a színművészeti végzős hallgatója… – FRITZ GERGELY KRITIKÁJA

>>>
2018.08.14 - tiszatáj

A THEALTER ÖTÖDIK NAPJA
Három megtekintésre érdemes előadás szerepelt egymás után a programban. Elsőként délután hatkor a k2 társulatának A Cenci-ház című előadása volt látható a régi zsinagógában, ezt követte Kokan Mladenović Felhő a nadrágban című rendezése a Kisszínházban, hogy aztán a kitartó közönség újra a Hajnóczy utcában találja magát a színművészetisek Az éjszaka a nappal anyja című produkcióján… – FRITZ GERGELY KRITIKÁJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő