10.26.
| Október végén elárasztják az országot a rajzfilmek >>>
10.25.
| Asztali beszélgetések… – Befejezetlen múlt >>>
10.18.
| MASZK – Perzsia Szegedre jön – Hajnóczy-nap >>>
10.16.
| Latin-amerikai filmek, ételek, borok és latin bulik a Déli-Doku dokumentumfilm-fesztiválon >>>
10.14.
| MASZK – Ziggurat Project: Acsai Roland: Esumi és Asao >>>
10.12.
| 100 éve született Leonard Bernstein >>>
10.11.
| Kass Galéria – Írásvédett című kiállítás >>>
10.11.
| ZUG színház és művészeti tetthely – HLP feat. Roskó Gábor: A csillagok szíve >>>
10.10.
| Rejtő Jenő orrvérzésig – Fülig Jimmy ajánlásával vagy épp annak ellenére >>>
10.08.
| MASZK – PanoDráma: Pali >>>
10.06.
| Ludwig Múzeum – Salla Tykkä: Rövid címek >>>
10.05.
| MASZK – Mándy Ildikó Társulata: A macska neve >>>

09.27.
| „Emlékek helyett mobiltelefonom volt” >>>
08.27.
| A szabadkai Népszínház Magyar Társulata Drámapályázatot hirdet >>>
08.25.
| Megtartotta első kisszínházi bemutatójának olvasópróbáját a Szegedi Nemzeti Színház >>>
08.22.
| Megtartotta első olvasópróbáját a Szegedi Nemzeti Színház >>>
08.20.
| Kezdődik a bérletértékesítés a Szegedi Nemzeti Színházban >>>
08.07.
| Ismét pályázatot hirdet a Kortárs folyóirat >>>
08.06.
| Hamarabb kezdődik a Szegedi Szabadtéri 2019-esévada >>>
07.25.
| Szőcs Petra első nagyjátékfilmje a Velencei Filmfesztiválon >>>
07.22.
| Újabb díjat nyert a Virágvölgy >>>
07.14.
| A Pannon Filharmonikusok évadzárása >>>
06.22.
| Júliusi kiállítások a Deák17 Galériában >>>
06.21.
| Elkezdődtek a Rómeó és Júlia próbái >>>

A maximalista, Hazai Attila emlékére
(Írások, beszélgetések Hazai Attila művészetéről)

Hazai Attila, Juhász Róbert, Kormányos Ákos, Mohai V. Lajos, Nagy Hajnal Csilla, John Peck, Petőcz András, Robert Pinsky, Tóth Erzsébet versei

Bene Zoltán, Murányi Sándor Olivér, Patak Márta, Sántha József prózája

>>>

Öt héten át 65 helyszínen közel 300 programmal várja az egyetem és Szeged közösségét a 23. Őszi Kulturális Fesztivál. A programsorozat kínálatában komoly- és könnyűzenei hangversenyeket, koncerteket, film- és könyvbemutatókat, színházi előadásokat, kiállításokat, irodalmi-közéleti beszélgetéseket is találunk. A fesztivál október 1-jén látványos fényfestéssel nyílik. A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati […]

>>>

Megállj Majális! – családi és ifjúsági nap Szegeden
2018.04.26 - tiszatáj

Családi és ifjúsági nappal köszönti a tavaszt április 29-én a MASZK Egyesület, délelőtt tíz órától este tízig ingyenes programokkal várják a Zápor-tónál és a Megálló Közösségi Házban a kikapcsolódni vágyókat. Lesz májusfa állítás és papírsárkány készítés, szabadtéri jóga, családi vetélkedők, piknik, közösségi zenélés, 90-es évekbeli suli diszkó és kertmozi is, de szegedi és vajdasági civil szervezetek is bemutatkoznak és jótékonysági akciókba is bekapcsolódhatnak a fiatalok és az idősebbek is. 

A programok nem titkolt célja a helyi közösségek megerősítése, hiszen a színes és szórakoztató programok során egymással, a standoknál pedig különböző civil szervezetek munkájával is megismerkedhetnek a résztvevők. A legkisebbeket egész nap várja a Megállóban a gyereksarok, a könyvrajongók pedig elmerülhetnek a Könyvforgatagban, vagy részt vehetnek a most induló „Május éjszakán… avagy vakrandi egy könyvvel” akcióban. Bemutatkozik a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesülete, akik megmutatják, milyen elképesztő dolgokat lehet alkotni újrahasznosított anyagokból egy kis kreativitással. Az SM-Bazárban meg is vásárolhatóak az alkotásaik, az egyesület a befolyt pénzösszegből kézműves foglalkozásokat és gyógytornát szervez betegtársaiknak.

Egész nap várják közös szendvicskészítésre a konyhatündéreket a Szeretet Futárok, azok a fiatalok, akik egész évben rászoruló családokért és hajléktalanokért dolgoznak, rendszeresen szerveznek ételosztást, az elkészített szendvicseket pedig saját maguk juttatják el a szükségben lévőkhöz. A majális alatt hálával fogadják a segítő kezeket, de a kész szendvicseket és az alapanyag felajánlásokat is, az elkészült ételeket pedig ki is szállítják. A Grand Cafét üzemeltető Kép-Szín-Ház Alapítvány egy különleges ruhagyűjtő akcióval jelentkezik. A Grandrobe fogasaira bárki elhozhatja kinőtt, megunt, de még használható ruháit, és el is viheti, ha valami megtetszik. A nap végén megmaradt ruhákat rászoruló családoknak adományozzák a szervezők. A Grand Café gondoskodik emellett a hűsítő italokról, és ők a házigazdái az esti kertmozinak is.

A fiatal képzőművészekből és zenészekből álló vajdasági civil szervezet, a Róka Fest stábja is részt vesz a majálison. Az évről-évre fejlődő nyári minifesztivált alig pár kilométerre a határtól, a Ludasi- tó partján rendezik meg, és zenei, képzőművészeti és színházi programokkal várják a fiatalokat. Természetesen a házigazda MASZK Egyesület tavaszi programjairól és az önkéntességről is tájékozódhatnak az érdeklődők az Egyesület standján, illetve a programok lebonyolítását segítő fiataloktól.

A Megállj Majális! programjaira a belépés egész nap ingyenes. A program az EFOP-1.2.2 -15-2016-00218 számú projekt keretében, az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg.

 

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2043118182568447/

www.maszk.hu/megallo

 

Részletes program:

 

Megállj Majális!

Ne várd a májust! Gyere már április 29-én!

 

  • Megnyitó (Megálló): 10:00

Az eseménysorozatot megnyitja Orbán Hedvig, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója

 

  • Májusfaállítás (Megálló): 10:30

A tavasz már virágba borított mindent, állítsunk hát májusfát a tiszteletére! Hozzatok szalagokat, anyagdarabokat, virágokat, papírdíszeket vagy bármit, amivel szívesen ékesítenétek, és díszítsük fel együtt a Megálló májusfáját!

 

  • Jóga a szabadban (Zápor-tó): 11:00 – 12:00

Ha kiszakadnál egy rövid időre a mindennapok zajos forgatagából, akkor semmiképpen se hagyd ki a Megálló jógaóráját! A szép idő lehetővé teszi, hogy a majálison rendhagyó módon, a szabadban tartsuk. Mi is lehetne kellemesebb, mint egy óra testmozgás a napsütésben, a friss levegőn? Talán még a madarak is csicseregni fognak nektek!

 

  • Papírsárkány készítés és eregetés (Megálló): 11.30 – 15.00

A sárkányreptetésnek minden gyerek bakancslistáján ott a helye! Ha eddig még nem próbáltad, vagy pontosan tudod, hogy milyen jó móka, akkor csatlakozz kézműveseinkhez, készítsd el saját sárkányod, és engedd szárnyalni!

 

  • Piknik (Zápor-tó): 15.00 – 17.00

Miért uzsonnáznál a négy fal között, ha a tavaszi napsütésben is megteheted? Csomagolj néhány szendvicset a családnak, és heveredjetek le a Zápor-tó partján!

 

  • Vetélkedő kicsiknek és nagyoknak (Zápor-tó): 12.30 – 15.30

Zsákbanfutás és más versenyszámok, amik nélkül nincs majális.

Te vagy a legkisebb a családban, és megmutatnád, mire vagy képes? Vagy van egy barátod, akivel folyton versengsz? Vagy éppen verhetetlenek vagytok egy csapatban? Mérjétek össze ügyességeteket a tó partján rendezett vetélkedőn! A bajnokokat dicsőség és nyeremény várja!

 

  • Közösségi zenélés (Zápor-tó): 13.00-14.00 // 15.30 – 16.30

Te tudsz hangszeren játszani? Mert mi egyáltalán nem értünk hozzá. Botfülünk van. De jön néhány tehetséges zenész, akik majd vezetnek minket, megmutatják, hogyan kell. Csatlakozz hozzánk! Mert zenélni egészen más érzés, mint csak hallgatni azt. (A Megálló korlátozott számban biztosít hangszereket, de bárki hozhatja a sajátját. Sőt!)

 

  • 90-es évekbeli suli diszkó (Megálló): 17.00 – 20.00

Azok a kilencvenes évek… Trapézfarmerek, Pokémon tazók és a 3310-es Nokia telefonok. De legalább a zene jó volt. Gyere, és táncolj velünk a régi nagy slágerekre! Heeey Macarena!

A suli diszkóról az (el)intézet gondoskodik: https://www.facebook.com/elintezet/

 

  • Kertmozi: Good bye, Lenin! (Megálló): 20.00 – 22.00

Sajnos ma már csak kevés kertmozi van, pedig megvan a varázsa a filmnézésnek a szabad ég alatt. Zárjuk a napot egy közös mozizással!

 

Partnerek: Grand Café Szeged, Szeretet Futárok, Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrádi Megyei Egyesülete, Róka Fest

A program az EFOP-1.2.2 -15-2016-00218 számú projekt keretében, az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg.2018.10.15 - tiszatáj

VERES ATTILA KÖNYVBEMUTATÓJA
Három éves kihagyás után visszatért a Próza Nostra Irodalmi Estek című programsorozat Szegedre. Október 4-én a Próza Nostra kritikusai, Benkő Marianna és Pozsár Anett beszélgettek Veres Attila horror szerzővel Odakint sötétebb című regényéről, illetve az idei könyvhétre megjelent novellagyűjteményéről, az Éjféli iskolákról. – BORBÍRÓ ALETTA BESZÁMOLÓJA

>>>
2018.10.15 - tiszatáj

TENOR3 A MÜPÁBAN
Ma nehéz volna pontosan kiválasztani a világ három legnagyobb tenorját, jómagam legalábbis Kaufmann után elakadnék. Ám háromtenor típusú koncerteket rendezni nagyon is értelmes vállalkozás. Gondolom jövedelmező is, ám engem jobban érdekel a dolog művészi oldala. Bár egy hangfajról van szó, azért nagyon sok alfaj létezik ezen belül is. A Müpa legújabb vállalkozása, amely megkülönböztetésül a tenor a köbön címet kapta, három eltérő típust vonultatott föl… – MÁROK TAMÁS ÍRÁSA

>>>
2018.10.15 - tiszatáj

JANÁKY MARIANNA:
NOVELLÁK REGÉNYE
Irodalommal foglalkozó emberek olykor hosszasan elvitatkoznak azon, létezik-e női irodalom? S ha igen, mi is az pontosan, mitől az, ami? Nő ír nőkről? Férfi nőkről? Nő férfiakról? A szerzőtől női vagy a témától az? Mi a kulcs? Nemrégiben egy folyóirat tematikus blokkja kapcsán a női tematika kifejezést ahányan vagyunk szerkesztők, annyiféleképpen értelmeztük. Janáky Marianna azonban megkönnyíti a választ erre a kérdésre: nőként ír nőkről nőiesen… – BENE ZOLTÁN KRITIKÁJA

>>>
2018.10.14 - tiszatáj

DERES KORNÉLIA: KÉPKALAPÁCS – SZÍNHÁZ, TECHNOLÓGIA, INTERMEDIALITÁS
Akárcsak a többi művészeti ág, a színház sem tudja elkerülni azt, hogy az őt körülvevő társadalmi és gazdasági környezet technikai és digitális változásait valamilyen módon beépítse, használja. Míg a nemzetközi színháztudomány már az 1990-es évektől behatóbban elemezi ezeket a folyamatokat, a hazai kutatás a 2000-es évektől teszi témájává a színházi előadások és az új médiumok kapcsolatát nem utolsósorban azért, mert napjainkig viszonylag kevés alkotó vállalkozik arra, hogy tudatosan használja a mozgóképes-digitális technikákat… – OROSZLÁN ANIKÓ KRITIKÁJA

>>>
2018.10.13 - tiszatáj

NÉMETH PÉTER MYKOLA: TALÁN. 77+33 MAGYAR HAIKU
Nem meglepő, hogy a radikálisan avantgárd Németh Péter Mykola, a beat-nemzedék ellentmondásos megítélésű vezéralakjától, Allen Ginsbergtől választott mottót kötete élére, miszerint: „Csakis az absztrakt haiku képes megteremteni a misztériumot, miközben vaskemény költészetet kalapál vissza a sorokba.” A mottóból Mykola költészete legalább három dologba kapaszkodik… – FEKETE J. JÓZSEF KRITIKÁJA

>>>
2018.10.11 - tiszatáj

PORZSOLT AMI:
UBUKUBU ZŰRKALANDJAI
Az iskolakezdési nehézségek a legtöbb családban megviselik a gyerekeket és a szülőket egyaránt. Porzsolt Ami maga is többször átesett már ezen a „kalandon”, de a fejlesztőpedagógus számára a bonyolultabb helyzetek sem ismeretlenek. Ezekből a tapasztalatokból született Ubukubu a kis kocka űrlény figurája, és a kalandos segítő könyv, amelynek nem titkolt célja, hogy az iskolakezdés előtt álló gyerekek képességeit fejlessze, illetve megkönnyítse a változással járó stressz feldolgozását.… – MAKKAI KRISZTINA KRITIKÁJA

>>>
2018.10.10 - tiszatáj

EGY VIDÁM MŰHELY KOMOLY BEMUTATÁSA
A Homo Ludens Project egy szegedi székhelyű alkotóközösség, melynek munkáját 2013 óta követheti nyomon a közönség, Szegeden és vidéken egyaránt. Benkő Imola Orsolya művészeti vezető és rendező – korábban a Szegedi Focus Műhely társulat vezetője – csapatával olyan performatív előadások megalkotásán dolgozik, melyek a hagyományos színházi konvenciókkal szemben szabadabb, befogadó-orientált atmoszférát teremtenek. – NÉMETH ZSÓFIA ÍRÁSA

>>>
2018.10.09 - tiszatáj

CSAK REALITY – POP-UP KIÁLLÍTÁS ÉS PERFROMANSZ
Szeptember 11-én már este hat előtt fél órával is késő megérkezni azoknak, akik csak a szokásos hétvégi alapozást kezdték volna meg a Nyugi kertjében, de azoknak sem egyszerű ülőhelyet találni (előzetes foglalás híján), akik a Csak Reality performansz miatt jöttek… – TASKOVICS VIKTÓRIA BESZÁMOLÓJA

>>>
2018.10.09 - tiszatáj

DÁNÉL MÓNIKA: NYELV-KARNEVÁL
A Kijárat Kiadó gondozásában megjelent tanulmánykötet a szerző 2009-ben megvédett doktori értekezése, amelyet kiegészített az utolsó, (Női) fragmentumok című fejezet négy írásával (Ladik Katalin és Huszár Éva műveiről kerültek be újabb elemzések, a Bakucz-interpretáció korábban egy másik fejezetben szerepelt). Az öt fejezetbe rendezett szöveg- (és helyzet-)elemző tanulmányokat a Bevezető nyitómondata, lényegében a könyv egészének tételmondataként ennek az „interpretációs űrnek” a szövegösszefüggésébe helyezi, amelyet legalább két, egyaránt történeti ok interferenciájára vezet vissza… – HANSÁGI ÁGNES KRITIKÁJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő