Megállj Majális! – családi és ifjúsági nap Szegeden

Családi és ifjúsági nappal köszönti a tavaszt április 29-én a MASZK Egyesület, délelőtt tíz órától este tízig ingyenes programokkal várják a Zápor-tónál és a Megálló Közösségi Házban a kikapcsolódni vágyókat. Lesz májusfa állítás és papírsárkány készítés, szabadtéri jóga, családi vetélkedők, piknik, közösségi zenélés, 90-es évekbeli suli diszkó és kertmozi is, de szegedi és vajdasági civil szervezetek is bemutatkoznak és jótékonysági akciókba is bekapcsolódhatnak a fiatalok és az idősebbek is. 

A programok nem titkolt célja a helyi közösségek megerősítése, hiszen a színes és szórakoztató programok során egymással, a standoknál pedig különböző civil szervezetek munkájával is megismerkedhetnek a résztvevők. A legkisebbeket egész nap várja a Megállóban a gyereksarok, a könyvrajongók pedig elmerülhetnek a Könyvforgatagban, vagy részt vehetnek a most induló „Május éjszakán… avagy vakrandi egy könyvvel” akcióban. Bemutatkozik a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesülete, akik megmutatják, milyen elképesztő dolgokat lehet alkotni újrahasznosított anyagokból egy kis kreativitással. Az SM-Bazárban meg is vásárolhatóak az alkotásaik, az egyesület a befolyt pénzösszegből kézműves foglalkozásokat és gyógytornát szervez betegtársaiknak.

Egész nap várják közös szendvicskészítésre a konyhatündéreket a Szeretet Futárok, azok a fiatalok, akik egész évben rászoruló családokért és hajléktalanokért dolgoznak, rendszeresen szerveznek ételosztást, az elkészített szendvicseket pedig saját maguk juttatják el a szükségben lévőkhöz. A majális alatt hálával fogadják a segítő kezeket, de a kész szendvicseket és az alapanyag felajánlásokat is, az elkészült ételeket pedig ki is szállítják. A Grand Cafét üzemeltető Kép-Szín-Ház Alapítvány egy különleges ruhagyűjtő akcióval jelentkezik. A Grandrobe fogasaira bárki elhozhatja kinőtt, megunt, de még használható ruháit, és el is viheti, ha valami megtetszik. A nap végén megmaradt ruhákat rászoruló családoknak adományozzák a szervezők. A Grand Café gondoskodik emellett a hűsítő italokról, és ők a házigazdái az esti kertmozinak is.

A fiatal képzőművészekből és zenészekből álló vajdasági civil szervezet, a Róka Fest stábja is részt vesz a majálison. Az évről-évre fejlődő nyári minifesztivált alig pár kilométerre a határtól, a Ludasi- tó partján rendezik meg, és zenei, képzőművészeti és színházi programokkal várják a fiatalokat. Természetesen a házigazda MASZK Egyesület tavaszi programjairól és az önkéntességről is tájékozódhatnak az érdeklődők az Egyesület standján, illetve a programok lebonyolítását segítő fiataloktól.

A Megállj Majális! programjaira a belépés egész nap ingyenes. A program az EFOP-1.2.2 -15-2016-00218 számú projekt keretében, az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2043118182568447/

www.maszk.hu/megallo

Részletes program:

Megállj Majális!

Ne várd a májust! Gyere már április 29-én!

  • Megnyitó (Megálló): 10:00

Az eseménysorozatot megnyitja Orbán Hedvig, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója

  • Májusfaállítás (Megálló): 10:30

A tavasz már virágba borított mindent, állítsunk hát májusfát a tiszteletére! Hozzatok szalagokat, anyagdarabokat, virágokat, papírdíszeket vagy bármit, amivel szívesen ékesítenétek, és díszítsük fel együtt a Megálló májusfáját!

  • Jóga a szabadban (Zápor-tó): 11:00 – 12:00

Ha kiszakadnál egy rövid időre a mindennapok zajos forgatagából, akkor semmiképpen se hagyd ki a Megálló jógaóráját! A szép idő lehetővé teszi, hogy a majálison rendhagyó módon, a szabadban tartsuk. Mi is lehetne kellemesebb, mint egy óra testmozgás a napsütésben, a friss levegőn? Talán még a madarak is csicseregni fognak nektek!

  • Papírsárkány készítés és eregetés (Megálló): 11.30 – 15.00

A sárkányreptetésnek minden gyerek bakancslistáján ott a helye! Ha eddig még nem próbáltad, vagy pontosan tudod, hogy milyen jó móka, akkor csatlakozz kézműveseinkhez, készítsd el saját sárkányod, és engedd szárnyalni!

  • Piknik (Zápor-tó): 15.00 – 17.00

Miért uzsonnáznál a négy fal között, ha a tavaszi napsütésben is megteheted? Csomagolj néhány szendvicset a családnak, és heveredjetek le a Zápor-tó partján!

  • Vetélkedő kicsiknek és nagyoknak (Zápor-tó): 12.30 – 15.30

Zsákbanfutás és más versenyszámok, amik nélkül nincs majális.

Te vagy a legkisebb a családban, és megmutatnád, mire vagy képes? Vagy van egy barátod, akivel folyton versengsz? Vagy éppen verhetetlenek vagytok egy csapatban? Mérjétek össze ügyességeteket a tó partján rendezett vetélkedőn! A bajnokokat dicsőség és nyeremény várja!

  • Közösségi zenélés (Zápor-tó): 13.00-14.00 // 15.30 – 16.30

Te tudsz hangszeren játszani? Mert mi egyáltalán nem értünk hozzá. Botfülünk van. De jön néhány tehetséges zenész, akik majd vezetnek minket, megmutatják, hogyan kell. Csatlakozz hozzánk! Mert zenélni egészen más érzés, mint csak hallgatni azt. (A Megálló korlátozott számban biztosít hangszereket, de bárki hozhatja a sajátját. Sőt!)

  • 90-es évekbeli suli diszkó (Megálló): 17.00 – 20.00

Azok a kilencvenes évek… Trapézfarmerek, Pokémon tazók és a 3310-es Nokia telefonok. De legalább a zene jó volt. Gyere, és táncolj velünk a régi nagy slágerekre! Heeey Macarena!

A suli diszkóról az (el)intézet gondoskodik: https://www.facebook.com/elintezet/

  • Kertmozi: Good bye, Lenin! (Megálló): 20.00 – 22.00

Sajnos ma már csak kevés kertmozi van, pedig megvan a varázsa a filmnézésnek a szabad ég alatt. Zárjuk a napot egy közös mozizással!

Partnerek: Grand Café Szeged, Szeretet Futárok, Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrádi Megyei Egyesülete, Róka Fest

A program az EFOP-1.2.2 -15-2016-00218 számú projekt keretében, az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg.