01.31.
| Asztali beszélgetések… – vendég: Korniss Péter >>>
01.21.
| Pintér Bélával és Gálvölgyi Jánossal indítja az új évet a MASZK >>>
01.11.
| Barboncás Társulat – wonder full avagy NÓRA Csodaországban >>>
01.08.
| Bethlen Téri Színház – Az utolsó tűzijáték >>>
01.04.
| Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál >>>
01.04.
| MAMŰ – Invitation Kettős rendszer / Double system >>>
01.02.
| Pannon Filharmonikusok – Exkluzív hagyomány >>>
12.27.
| Belső Horizont a Négyszoba Galériában >>>
12.19.
| Szabadkai Városi Könyvtár – Sándor Zoltán: A gonosz átváltozása >>>
12.18.
| Jazz Kocsma – Hartay Csaba Rajongók voltunk című prózakötetének bemutatója >>>
12.14.
| Bäck Manci fényűzése a REÖK-ben >>>
12.18.
| Elhunyt Grendel Lajos >>>
12.17.
| Ötször szép a Queen! >>>
12.11.
| Világok Találkozása a Bem moziban: Kornya Zsolt kapta a Hexa-díjat >>>
12.11.
| Igazi könyvritkaságot adott ki az Akadémia a Szent Koronáról >>>
12.07.
| Lackfi-est Halason >>>
12.06.
| Elsöprő többséggel állt ki az MTA Közgyűlése az elnök mellett, és kéri a kutatóhálózat pénzét a minisztertől >>>
12.04.
| Pozsonyban díjazták a Virágvölgyet >>>
12.03.
| Az operák királynője készül a Szegedi Szabadtérire >>>
11.29.
| Új fénybe állítják a magángyűjtemények a kommunista korszak kutatását >>>
11.29.
| Átadták az idei Kortárs-díjakat >>>
11.22.
| Kulka János Szegeden játszik a nyáron >>>

Európai elsőkönyvesek
(Csutak Gabi, Jan Kristoffer Dale, Ivana Djilas, Weronika Gogola, Matěj Hořava, Giorgos Panagi, Matteo Trevisani)

Krešimir Bagić, Bozsik Péter, Kóbor Adriána, Nagy Dániel, Szőllősy Balázs, Tornai József versei

Klajkó Dániel beszélgetése Kemény Istvánnal

Farkas Zsolt, Lőrincz Csongor, tanulmánya

>>>

BESZÁMOLÓ A MADRIDI DISNEY-KIÁLLÍTÁSRÓL Disney neve hallatán kinek ne jutna eszébe az a meserengeteg, melyet Mickey egér teremtője és Disneyland megalkotója stúdiójában vászonra ne vitt volna. Az 1923-ban megalapított filmstúdió több mint 600 alkotást tudhat maga mögött. Tekintve, hogy a mozi a huszadik század uralkodó médiuma volt, a mesemondás szerepét […]

>>>

Megállj Majális! – családi és ifjúsági nap Szegeden
2018.04.26 - tiszatáj

Családi és ifjúsági nappal köszönti a tavaszt április 29-én a MASZK Egyesület, délelőtt tíz órától este tízig ingyenes programokkal várják a Zápor-tónál és a Megálló Közösségi Házban a kikapcsolódni vágyókat. Lesz májusfa állítás és papírsárkány készítés, szabadtéri jóga, családi vetélkedők, piknik, közösségi zenélés, 90-es évekbeli suli diszkó és kertmozi is, de szegedi és vajdasági civil szervezetek is bemutatkoznak és jótékonysági akciókba is bekapcsolódhatnak a fiatalok és az idősebbek is. 

A programok nem titkolt célja a helyi közösségek megerősítése, hiszen a színes és szórakoztató programok során egymással, a standoknál pedig különböző civil szervezetek munkájával is megismerkedhetnek a résztvevők. A legkisebbeket egész nap várja a Megállóban a gyereksarok, a könyvrajongók pedig elmerülhetnek a Könyvforgatagban, vagy részt vehetnek a most induló „Május éjszakán… avagy vakrandi egy könyvvel” akcióban. Bemutatkozik a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesülete, akik megmutatják, milyen elképesztő dolgokat lehet alkotni újrahasznosított anyagokból egy kis kreativitással. Az SM-Bazárban meg is vásárolhatóak az alkotásaik, az egyesület a befolyt pénzösszegből kézműves foglalkozásokat és gyógytornát szervez betegtársaiknak.

Egész nap várják közös szendvicskészítésre a konyhatündéreket a Szeretet Futárok, azok a fiatalok, akik egész évben rászoruló családokért és hajléktalanokért dolgoznak, rendszeresen szerveznek ételosztást, az elkészített szendvicseket pedig saját maguk juttatják el a szükségben lévőkhöz. A majális alatt hálával fogadják a segítő kezeket, de a kész szendvicseket és az alapanyag felajánlásokat is, az elkészült ételeket pedig ki is szállítják. A Grand Cafét üzemeltető Kép-Szín-Ház Alapítvány egy különleges ruhagyűjtő akcióval jelentkezik. A Grandrobe fogasaira bárki elhozhatja kinőtt, megunt, de még használható ruháit, és el is viheti, ha valami megtetszik. A nap végén megmaradt ruhákat rászoruló családoknak adományozzák a szervezők. A Grand Café gondoskodik emellett a hűsítő italokról, és ők a házigazdái az esti kertmozinak is.

A fiatal képzőművészekből és zenészekből álló vajdasági civil szervezet, a Róka Fest stábja is részt vesz a majálison. Az évről-évre fejlődő nyári minifesztivált alig pár kilométerre a határtól, a Ludasi- tó partján rendezik meg, és zenei, képzőművészeti és színházi programokkal várják a fiatalokat. Természetesen a házigazda MASZK Egyesület tavaszi programjairól és az önkéntességről is tájékozódhatnak az érdeklődők az Egyesület standján, illetve a programok lebonyolítását segítő fiataloktól.

A Megállj Majális! programjaira a belépés egész nap ingyenes. A program az EFOP-1.2.2 -15-2016-00218 számú projekt keretében, az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg.

 

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2043118182568447/

www.maszk.hu/megallo

 

Részletes program:

 

Megállj Majális!

Ne várd a májust! Gyere már április 29-én!

 

  • Megnyitó (Megálló): 10:00

Az eseménysorozatot megnyitja Orbán Hedvig, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója

 

  • Májusfaállítás (Megálló): 10:30

A tavasz már virágba borított mindent, állítsunk hát májusfát a tiszteletére! Hozzatok szalagokat, anyagdarabokat, virágokat, papírdíszeket vagy bármit, amivel szívesen ékesítenétek, és díszítsük fel együtt a Megálló májusfáját!

 

  • Jóga a szabadban (Zápor-tó): 11:00 – 12:00

Ha kiszakadnál egy rövid időre a mindennapok zajos forgatagából, akkor semmiképpen se hagyd ki a Megálló jógaóráját! A szép idő lehetővé teszi, hogy a majálison rendhagyó módon, a szabadban tartsuk. Mi is lehetne kellemesebb, mint egy óra testmozgás a napsütésben, a friss levegőn? Talán még a madarak is csicseregni fognak nektek!

 

  • Papírsárkány készítés és eregetés (Megálló): 11.30 – 15.00

A sárkányreptetésnek minden gyerek bakancslistáján ott a helye! Ha eddig még nem próbáltad, vagy pontosan tudod, hogy milyen jó móka, akkor csatlakozz kézműveseinkhez, készítsd el saját sárkányod, és engedd szárnyalni!

 

  • Piknik (Zápor-tó): 15.00 – 17.00

Miért uzsonnáznál a négy fal között, ha a tavaszi napsütésben is megteheted? Csomagolj néhány szendvicset a családnak, és heveredjetek le a Zápor-tó partján!

 

  • Vetélkedő kicsiknek és nagyoknak (Zápor-tó): 12.30 – 15.30

Zsákbanfutás és más versenyszámok, amik nélkül nincs majális.

Te vagy a legkisebb a családban, és megmutatnád, mire vagy képes? Vagy van egy barátod, akivel folyton versengsz? Vagy éppen verhetetlenek vagytok egy csapatban? Mérjétek össze ügyességeteket a tó partján rendezett vetélkedőn! A bajnokokat dicsőség és nyeremény várja!

 

  • Közösségi zenélés (Zápor-tó): 13.00-14.00 // 15.30 – 16.30

Te tudsz hangszeren játszani? Mert mi egyáltalán nem értünk hozzá. Botfülünk van. De jön néhány tehetséges zenész, akik majd vezetnek minket, megmutatják, hogyan kell. Csatlakozz hozzánk! Mert zenélni egészen más érzés, mint csak hallgatni azt. (A Megálló korlátozott számban biztosít hangszereket, de bárki hozhatja a sajátját. Sőt!)

 

  • 90-es évekbeli suli diszkó (Megálló): 17.00 – 20.00

Azok a kilencvenes évek… Trapézfarmerek, Pokémon tazók és a 3310-es Nokia telefonok. De legalább a zene jó volt. Gyere, és táncolj velünk a régi nagy slágerekre! Heeey Macarena!

A suli diszkóról az (el)intézet gondoskodik: https://www.facebook.com/elintezet/

 

  • Kertmozi: Good bye, Lenin! (Megálló): 20.00 – 22.00

Sajnos ma már csak kevés kertmozi van, pedig megvan a varázsa a filmnézésnek a szabad ég alatt. Zárjuk a napot egy közös mozizással!

 

Partnerek: Grand Café Szeged, Szeretet Futárok, Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrádi Megyei Egyesülete, Róka Fest

A program az EFOP-1.2.2 -15-2016-00218 számú projekt keretében, az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg.



2019.01.18 - tiszatáj

MÉSZÖLY MIKLÓS ÉS POLCZ ALAINE LEVELEZÉSE
A kötet megjelenésével felmérhetetlen értékű dokumentumsorozat vált hozzáférhetővé az érdeklődő olvasóközönség számára. A Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezését tartalmazó kötet az alábbiak szerint épül fel: a szóban forgó levelezés 1948-tól 1994-ig folyamatosan, továbbá Polcz utolsó levele Mészölynek 1997-ből… – NAGY JÓZSEF KRITIKÁJA

>>>
2019.01.18 - tiszatáj

MÉSZÖLY MIKLÓS ÉS POLCZ ALAINE LEVELEZÉSE
Mészöly Miklós 1975-ben, berlini tartózkodása idején a következőket üzente Polcz Alaine-nek: „valójában állandó zavarban vagyok, ha közvetlen személyes dolgaimról közvetlenül-személyesen írok”. A házaspár egymáshoz címzett, 1948 és 1997 között keletkezett leveleit magába foglaló kötet Polcz és Mészöly életének eddig kevéssé ismert eseményeire, privát kapcsolatára enged rálátást… – MÁRJÁNOVICS DIÁNA KRITIKÁJA

>>>
2019.01.18 - tiszatáj

SILVIO ÉS A TÖBBIEK
A 2008-as Il Divo – A megfoghatatlan című film sikerét követve Paolo Sorrentino olasz filmrendező egy hírhedt politikus életét mutatja be újra. Eredetileg a Silvio és a többiek egy 2 epizódos filmnek készült, viszont a nemzetközi piacra egy két és fél órás változat készült el. Eddig az olasz és a nemzetközi filmkritika kedvező fogadtatásban részesítette a filmet. Ennek köszönhetően 2019 szeptemberében mutatják be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon… – JUHÁSZ BÁLINT KRITIKÁJA

>>>
2019.01.15 - tiszatáj

EXPERIMENTÁLIS KÖLTÉSZET, 1980–2018
Egy tekintélyes méretű kötet áll előttem, amely még a címében is alátámasztja küllemének erejét és szilárdságát, hiszen a Concrete az angolban nemcsak konkrétumot jelent, hovatovább cementet is. Petőcz András rekapitulációja fizikai mivoltában valóban azt a hatást kelti, hogy a munkákat összefogó szellemi és poétikai kötőanyag nemcsak az elkövetkező téli fagyokat vészeli majd át, hanem a beköszönő évtizedek megpróbáltatásain, kihívásain is túllendül… – SZOMBATHY BÁLINT KRITIKÁJA

>>>
2019.01.13 - tiszatáj

FARAGÓ KORNÉLIA: IDŐK, TEREK, INTENZITÁSOK CÍMŰ KÖNYVÉRŐL
Faragó Kornélia legújabb tanulmánygyűjteményének külön érdekessége, hogy helyet kapnak benne azok a tanulmányok is, amelyek a klasszikus modern irodalom néhány reprezentatív darabjának, köztük versszövegeknek a téma szempontjából rendkívül innovatív megközelítéseit tartalmazzák. A gazdag elméleti repertoár többek között olyan magyar modern költők látványvilágának és téridőszemléletének többirányú módszeres megközelítésére vállalkozik, mint Babits Mihály, Radnóti Miklós és Ady Endre… – LÁBADI ZSOMBOR KRITIKÁJA

>>>
2019.01.12 - tiszatáj

Az én rapszodikus színházlátogatásaimat a véletlen szeszélye vezérli, amibe belejátszik néha a szakmai érdek. Ha valamelyik teátrum műsorra tűzi egy-egy darabomat, vagy színésznő feleségem kap szerepet valahol, akkor félig-meddig kíváncsiságból, félig-meddig illendőségből belekóstolok az illető műintézmény repertoárjába. Így kerültem tegnap a József Attila színház nézőterére, Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című darabjának előadására… – HORVÁTH PÉTER KRITIKÁJA

>>>
2019.01.12 - tiszatáj

PÁLYI ANDRÁS: GYÁSZ ÉS GYÖNYÖR
Pályi András gyűjteményes kötetében a sorsok érzéki perspektíváit kísérli meg feltárni. Ebben a kísérletben a veszteségben és gyönyörben egyaránt részesült testiségnek központi szerep jut: ahogyan a gyász, úgy a feltámadás is része az életnek, melyekről az elbeszélésekben egy torz tükrön át szembesülhetünk. A kérdés már csak az, hogy ez a tükör kellő teret enged-e a témának, vagy be kell látnunk, kevés arra, hogy a gyász és a gyönyör igazán érzéki aspektusait láthassuk… – DEMUS ZSÓFIA KRITIKÁJA

>>>
2019.01.10 - tiszatáj

SAGMEISTER LAURA:
FEHÉR MACSKA PIROS VIRÁGOKKAL
A festmény macskája megsérült, sebéből csordogáló vére piros virágba hajlik fehér szőrén. Vérző hómacska, hópárduc. Párductekintetű magány és embertekintetű rejtély. Macska emberszemekkel: pupillája a macskáké, szemvonala azonban emberi. Legalább annyira emberi, amennyire mondjuk Modigliani portréinak üres szemnyílásai emberinek hatnak […]

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő