Tiszatájonline | 2012. augusztus 26.

Avatár: Korra legendája

Az utóbbi néhány év egyik legjobb rajzfilmsorozatának, az Avatár: Aang legendájának folytatását kezdi el leadni a Nickelodeon augusztus 26-án vasárnap. Az új sorozat címe már az új főhős nevét viseli: Korra legendája. Hogy a nézők felfrissíthessék emlékeiket, a magyarországi debütálást megelőzően megnézhették az előző sorozat összes részét. Az „Aang-maraton” után következik a spin-off első évadának első része, mely egy sokkal újabb, modernebb világba nyújt betekintést, ahol meglehetősen más problémákkal kell szembenéznie az új Avatárnak.

Michael Dante DiMartino és Bryan Konietzko ötlete és vezetése nyomán kelt életre 2005-ben az Avatár: Aang legendája című rajzfilmsorozat, mely fantáziadús történeteivel, humorával, jól megformált karaktereivel azonnal megnyerte szinte valamennyi nézőjének szívét, és a tévé elé kötötte gyerekek és felnőttek sokaságát. Az animációs sorozat sikerét az is mutatja, hogy M. Night Shyamalan rendezésével filmet is készítettek belőle. A cím egy sajnálatos félrefordítás áldozatává vált, hiszen a szó szerinti fordítást követve Az utolsó léghajlító (The Last Airbender) címmel került a mozikba, holott akik követték a sorozatot, jól tudják, hogy Aang az utolsó légidomár alakja köré fonódik a cselekmény. A filmadaptáció sajnos mélyen alulmúlta az animációs sorozat sikereit, talán ezért is öröm- és várakozással teli, hogy DiMartino és Konietzko újra összefogott, hogy egy folytatással toldja meg az Avatárok történeteit.

A történetek a négy nemzet világán játszódnak, ahol az emberek törzseket, nemzeteket alkotnak egy-egy elemhez (föld, tűz, víz, levegő) kötődve. A szerencsés kevesek, akikből népeik idomárjai lesznek, különleges erejükkel képesek az adott elemet az uralmuk alá hajtani. A 100 éves háborút megelőzően a különböző elemek népei – idomárok és a nem-idomárok – harmóniában éltek egymás mellett. Az Avatárok pedig, akikből mindig csak egy szültetett, és akik képesek voltak valamennyi elemet uralni, felügyelték a békét és az egyensúlyt. 70 évvel az Aang legendája történetei után megalakult az Egyesített Nemzetek Köztársasága, melynek fővárosa, Köztársaság Város szolgál színhelyül az új Avatár, Korra kalandjaihoz. A környezet leginkább a századforduló utáni évtizedek (1910-20-as évek) nyugati befolyás alatt álló Kína nagyvárosait idézi. A steampunk technológiával átitatott metropolisz mindennapjaiban megjelenik a hajléktalanság, a szervezett bűnözés, a sajtó befolyásoló szerepe és a nem-idomárok elnyomás miatti zúgolódása.

A víz déli törzsében született Korra már egészen kicsi korában kinyilvánította, hogy ő az Avatár következő inkarnációja, és ezt be is bizonyította, hiszen már ekkor képes volt három elem idomítására. A történet elején már 17 évesen láthatjuk, éppen sikeresen vizsgázik tűzidomításból, és repesve várja, hogy új mesterével, Tenzinnel (Aang fiával) elkezdhessék a levegőidomítás gyakorlását. Részről-részre egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Korra kivételesen erős, agilis és jó harcos, és noha született vízidomár, mégis leginkább a tűz elem használatát preferálja: legtöbb hirtelen, lobbanékony reakciójával ezt az elemet hívja életre. Nem csak az előző sorozatot ismerők láthatják, de sorozatbéli karakterek is megjegyzik, hogy a fiatal lány személyisége mennyire eltér Aangétól: míg az előző Avatár békítő és finom lelkű volt, addig Korra nagyon is impulzív, szenvedélyes és makacs. Érdekes, hogy az utolsóként elsajátítandó elemük is követi ezt az ellentétet: Aang a tűz elem idomítását sajátította el a legkésőbb, míg Korrát a levegő befolyásolása állította a legnagyobb kihívás elé.

Az előző sorozathoz hasonlóan, a Korra legendájában is fontossá válnak a mellékszereplők, akik kísérőként, barátként csatlakoznak az Avatárhoz és támogatják az útján. Mestere, Tenzin mellett egy fiatal idomár-testvérpár, Mako és Bolin csatlakozik Korrához és segíti át őt a nehézségeken, valamint később egy fiatal nem-idomár lány, Asami is a csapat tagja lesz. Szükség is van ennyi segítőre, hiszen a részek előrehaladtával egyre fenyegetőbbé és veszélyesebbé váló Egyenlőség pártiakkal és vezetőjükkel, Amonnal szemben az Avatárnak egyedül kevés esélye lenne. Az epizódokban kibomló történetekben az alapszálon túl a szereplők egyéni és egymás között felmerülő problémáit és megoldásukat is nyomon követhetjük. Nem hiányoznak a jellemhibák, a makacs döntések és a békülésre, javulásra való hajlás sem, melyek mind hozzájárulnak a történetek magával ragadó sodrásához, elgondolkodtató tanulságaihoz, megható jeleneteihez és sajátos bájához.

Az új sorozat részletgazdagsága eltér az Aang legendájában látottaktól: ez egyrészt a modern világ ábrázolásának velejárója, másrészt egy idősebb, részletekre fogékonyabb Avatár látásmódját is tükrözi. Az alkotók természetesen más újításokkal is készültek: az automobilok, léghajók, motorok és egyéb gőz hajtotta gépek mellett az ún. pro-idomítás is szerepet kap. Az elemek idomításának technikái négy különböző kínai harcművészeti formán (tai chi, hun gar, északi shaolin és bagua kung-fu) alapulnak, ám az újfajta idomítási stílusban egy a modern küzdésformákhoz (MMA) sokkal közelebb álló mozgásforma jelenik meg, mely hozzájárul Korra technikáinak tökéletesítéséhez, és sokkal jobban illik harcos jelleméhez. Ugyanakkor az Egyenlőségiek nem-idomár harcosai is tartogatnak meglepetéseket küzdőstílusuk terén. Érdekes és hangulatos vonása még a sorozatnak egy utalás a tibeti buddhizmusra, melynek látásmódja (a taoizmus és az ősi szellemhit mellett) finoman megbújik mindkét sorozatban: Korra levegőidomár mesterének a neve Tenzin, míg Aang régi mesterét Gyatsonak hívták, a két mester neve együtt Tenzin Gyatso-re, a 14. Dalai Lámára utal.

A Korra legendája ugyan önmagában is élvezhető történet, ám a készítők az előző sorozat rajongóit sem hagyták figyelmen kívül: rengeteg visszautalással élnek nem csak Aang és társai történeteire, hanem tevékenységükre és örökségükre is a 100 éves háború után. Az eddig 12 részt látott folytatásban minden korosztály megtalálhatja azt, amiért érdemes figyelemmel követnie az epizódokat. Biztonsággal állíthatjuk, hogy Michael Dante DiMartino és Bryan Konietzko egy újabb mesterművel gazdagította az animációs sorozatok egyre bővülő világát.

                                                                                                                      Kanizsai Ágnes

 [nggallery id=65]

Imdb értékelés: 9.1/10

Alkotók: Michael Dante DiMartino és Bryan Konietzko

Rendezők: Joaquim Dos Santos és Ki Hyun Ryu

Forgatókönyv: Michael Dante DiMartino és Bryan Konietzko

Zene: Jeremy Zuckerman