Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

200 ÓRÁNYI FILMBŐL VÁLOGATOTT AZ ELŐZSŰRI
2018. május 9-12. között rendezik meg Szegeden a 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált a Belvárosi Moziban. A fesztivál célja, hogy a szegedi születésű Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét megőrizze, munkásságát megismertesse az újabb nemzedékekkel. Zsigmond Vilmos a város díszpolgára volt, a mozi legnagyobb terme 2005 óta az ő nevét viseli. Erre hallatlanul büszke volt, több nemzetközi forgatócsoporttal is ellátogatott „az ő mozijába” […]

200 ÓRÁNYI FILMBŐL VÁLOGATOTT AZ ELŐZSŰRI

2018. május 9-12. között rendezik meg Szegeden a 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált a Belvárosi Moziban. A fesztivál célja, hogy a szegedi születésű Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét megőrizze, munkásságát megismertesse az újabb nemzedékekkel. Zsigmond Vilmos a város díszpolgára volt, a mozi legnagyobb terme – ahol gyermekkorában első filmélményeit szerezte – 2005 óta az ő nevét viseli. Erre hallatlanul büszke volt, több nemzetközi forgatócsoporttal is ellátogatott „az ő mozijába”.

A fesztiválra való jelentkezés február 28-án zárult le, közel 400 érvényes nevezéssel a világ minden tájáról. A legtöbb film Európából érkezett, s jöttek alkotások olyan távoli országokból is, amelyek filmművészetével még nem volt alkalmunk megismerkedni a hazai mozikban.

Öt kategóriában hirdették meg a fesztivált: nagyjátékfilm, kisjátékfilm, dokumentum-, kísérleti- és animációs film. Elsöprő mennyiségben érkeztek kisjátékfilmek, ami arra utal, hogy a fiatal, pályakezdő filmesek körében máris népszerűvé vált a szegedi operatőr fesztivál.

A neves alkotókból álló előzsűri öt rendező-operatőr párosa a mintegy 200 órányi teljes anyagból kb. 24 órányi filmet válogatott be a versenybe, továbbá 12 órányi anyagot javasolt versenyen kívüli, információs vetítésre.

 Monory-Mész András és Jancsó Nyika a nagyjátékfilmeket, Bollók Csaba és Lovasi Zoltán a kisjátékfilmeket, Ferenczi Gábor és Maly Róbert a dokumentumfilmeket, Sopsits Árpád és Gózon Francisco a kísérleti filmeket, M. Tóth Éva és Kardos Sándor pedig az animációs filmeket bírálta el.

A május 9-én kezdődő fesztivál Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjének versenyen kívüli vetítésével indul.

A következő napokon a versenyprogram mellett számos kísérőrendezvényre kerül sor. Többek között James Chressanthis amerikai operatőr workshop-ot tart az érdeklődők számára, továbbá levetítik az Egy igaz ember című dokumentumfilmet, megemlékezve a legendás operatőrről, Illés Györgyről, akit Zsigmond Vilmos is a mesterének vallott.

Szász János filmrendező vezetésével bemutatkozik a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmes tanszéke, s vendégként jelen lesznek két testvérfesztivál, a palicsi European Film Festival, és a Malter–Vándor filmfesztivál szervezői és legérdekesebb filmjeik.

Az idei fesztivál zsűri tagjai:

Szabó Gábor operatőr, a zsűri elnöke, HSC, Balázs Béla-díjas. Többek között ő fotografálta Zsigmond Vilmos egyetlen rendezését, a Tékozló apát, valamint Sopsits Árpád Martfűi rém című filmjét, amelyért 2017-ben elnyerte a Legjobb Operatőr címet.

Enyedi Ildikó filmrendező, Balázs Béla-díjas, legutóbbi, Testről és lélekről című filmjével Arany Medve-díjas, Oscar jelölt

Muhi András producer, Balázs Béla-díjas, az Inforg Stúdió alapítója

James Chressanthis (USA) operatőr, ASC (Amerikai Operatőrök Társasága) Zsigmond Vilmos tanítványa, barátja. 2008-ban No Subtitles Necessary: Laszlo and Vilmos címmel filmet forgatott Kovács Lászlóról és Zsigmond Vilmosról.

Erdély Mátyás, az Oscar-díjas Saul fia c. film operatőre.

 

Fotó: Schmidt Andrea