Tiszatájonline | 2018. január 31.

Anna visszafordul

INTERJÚ TURI TÍMEÁVAL
Anna Karenina visszafordul a peronról, Emma Bovary a tenyészvásáron a férfiakat méregeti, Solvejg megunja a várakozást, és elköltözik. Turi Tímea verseskötete irodalmi, mitológiai és hétköznapi nők történetein keresztül vizsgálja a nemek közötti munkamegosztás konfliktusait. A férfi-nő kapcsolatok dialektikája a maga összetettségében jelenik meg a versekben, csakúgy, mint a felnőtt élet játszmái: ugyanazok a mozzanatok tűnhetnek megalkuvónak és bölcsnek is… – SIRBIK ATTILA INTERJÚJA

INTERJÚ TURI TÍMEÁVAL

Anna Karenina visszafordul a peronról, Emma Bovary a tenyészvásáron a férfiakat méregeti, Solvejg megunja a várakozást, és elköltözik. Turi Tímea verseskötete irodalmi, mitológiai és hétköznapi nők történetein keresztül vizsgálja a nemek közötti munkamegosztás konfliktusait. A férfi-nő kapcsolatok dialektikája a maga összetettségében jelenik meg a versekben, csakúgy, mint a felnőtt élet játszmái: ugyanazok a mozzanatok tűnhetnek megalkuvónak és bölcsnek is. Az Anna visszafordul a szerző előző köteteinek kérdéseit tovább- és máshogy gondolva továbbra is a felnőtt élet döntéshelyzeteit kutatja, a kortárs társadalmi problémákat az egyén megszólalásának lehetőségein keresztül vizsgálva.

– Az önmegismerés lehet traumatikus?

Nem hiszem. Az önismeret szerintem abban segíthet, hogy meg tudjuk különböztetni, hogy mi az, ami hozzánk tartozik, vagy mi az, ami csak velünk történik. A trauma, az kívülről jön, az önismeret belső erőforrást adhat ellenállni a traumáknak. De bárcsak tudnám, ezt most miért kérdezed!

– Két ember kapcsolatában mi a fontosabb, a másik szeretete vagy az, hogy szeressük azt, aki a másik által lehetünk?

„Szeretem azt a nőt, aki melletted lettem, […] de téged nem.” Ez egy Péterffy Bori-dalszöveg, szerintem ez a kérdésre a válasz, és nem biztos, hogy az én verseim. Én képtelen volnék választani, hogy emberi kapcsolatokban mi volna a fontos: mikor kinek mi, ez nyilván változó.

– A boldogságot a való élet illúzióvesztései árán érhetjük el? Köze van a szabadsághoz?  

Nem igazán szoktam a boldogságról gondolkozni. A harmóniáról, az egyensúlyi helyzetekről, az elégedettségről és az elégedetlenségről szoktam gondolkozni. A szabadságról is nagyon nehezen tudok ennyire általánosan beszélni. De például azt elég nehezen viselem, ha van egy szabadnapom, igyekszem aznapra valami munkát kitalálni magamnak. Az mondjuk egyensúlyban tart.

– Az ideológiai és társadalmi vonatkozású törekvések miatt válthat ki ellenérzést a feminizmus, hiszen politikai, szocio-kulturális vetülete miatt nem marad meg pusztán eszmefuttatásnak: változtatni akar?

Belőlem épp a „puszta eszmefuttatások” váltanak ki ellenérzést. Noha a változtatni akaró irányzatokat is távolságtartóan figyelem. Baloldali vagyok, amennyiben kívánatosnak tartom a társadalmi egyenlőséget, a társadalmi megkülönböztetések eltörlését, ugyanakkor konzervatív, mert idegenkedem a forradalmi változásoktól, a gyorsan változtatni akarók kételynélküliségétől. Az irodalmat alkalmasabb nyelvnek tartom közös dolgaink megbeszélésére, mint a kiáltványokat: de azt is gondolom, hogy luxus az irodalmat nem a közös dolgaink megbeszélésére használni.

– Mennyiben határozzák meg egy nő hétköznapi-személyes létezésének kérdéseit és problémáit az aktuális politikai-társadalmi körülmények. Említhető egy lapon például Anna Karenina és egy Magyarországon, 2017-ben élő azonos korú nő? Hasonló problémákkal küzdhetnek, ugyanattól lehetnek boldogok? Van, ami nem változik?

Szécsi Noémi és Géra Eleonóra nőtörténeti könyveit sokszor forgatom emiatt: a társadalomnak való kiszolgáltatottság természetesen örök állapota férfinek, nőnek egyaránt, csak a társadalom maga változik. De engem Anna Karenina és a többi figura, akiknek a történetét az Anna visszafordulban feldolgoztam, nem történeti forrásként érdekelt, hanem önző módon felhasznált magánmitológiaként. Az, hogy mi ma hogyan olvassuk őket.

– Az Anna visszafordul a házasság utáni élet bemutatásának egy szelete is?

Igen. Sokkal izgalmasabb, sokkal színesebb epikai anyag ez, mint például a reménytelen szerelmi történetek hagymázas egyendramaturgiája.

– 2017-ben, Magyarországon, van olyan dolog, amit tabuként kezelünk a nő-férfi viszony kapcsán?

Bárcsak volna még valami. A tabutörést mintha egyértelmű erkölcsi jónak tartanánk. Pedig ha kalapáccsal törjük fel az üvegbe zárt hajómakettet, nem marad belőlük semmi.

Sirbik Attila

turi_t_anna_visszafordul_b1Turi Tímea: Anna visszafordul

IDŐMÉRTÉK sorozat

Magvető Könyvkiadó

Budapest, 2017

88 oldal, 1990 Ft