Nagy Gáspár: Három megjegyzés: egy válasz (1982)

1982 őszén fölkérték ellen­őrzésre az éppen nyomás előtt álló novemberi szám tördelt levonatát, amit a szerkesz­tő­ség az első sortól az utolsóig a 80 éves Illyés Gyula köszöntésének szentelt. Tóth Dezső és Agárdi Péter sűrű fejcsóválásokkal olvasták az anyagot, de vé­gül csak Nagy Gáspár versét ítéltek kihagyásra. A mű alábbi részlete in­gerelhette a cen­zorokat: „Én együtt látom őket / egy dalban és / egy mondatban”, ami nyilvánvaló utalás volt, az Egy mondat a zsarnokságról című versre, s ez akkor ta­bu­nak számított…

70 éve, 1947 márciusában jelent meg először folyóiratunk, a Tiszatáj. Az évforduló emlékére a következő hónapokban régi számainkból szemlézünk.

1982 őszén fölkérték ellen­őrzésre az éppen nyomás előtt álló novemberi szám tördelt levonatát, amit a szerkesz­tő­ség az első sortól az utolsóig a 80 éves Illyés Gyula köszöntésének szentelt. Tóth Dezső és Agárdi Péter sűrű fejcsóválásokkal olvasták az anyagot, de vé­gül csak Nagy Gáspár versét ítéltek kihagyásra. A mű alábbi részlete in­gerelhette a cen­zorokat: „Én együtt látom őket / egy dalban és / egy mondatban”, ami nyilvánvaló utalás volt, az Egy mondat a zsarnokságról című versre, s ez akkor ta­bu­nak számított. Az üres oldalra csak illusztráció került, ami a hozzáértőknek világo­san jelezte, hogy valami nem a szerkesztők eredeti szándéka szerint történt.

 

Kodály és Illyés ünnepére – 1982

Én együtt látom őket

egy dalban és

egy mondatban

amíg csak itt magyar van

kiadhatatlan versben

megvágott filmszalagon

eldobott hangszalagon

s e század néz rájok

lesütött szemmel – vakon.

*

És ha valamit hiányolnak

a hirtelen-erősek

az olykor-bátrak?!…

majd figyelem őket

mikor az idő átrak vállukra is

– szívük fölé – száztonnákat!

*

Mégis ők bírtak a pusztai széllel

az egybeterelt nyájat

körülnyaldosó csikaszokkal

lezsugorított akolban sötét éjjel

is egymásnak kacsintva:

hogy éppen egy okkal több

ha a milliomnyi fásult bégetésből

– jópásztorokhoz illőn –

hajnalra pontos hangot

s dallamot gyúrnak.

(Nem jelenhetett meg a Tiszatáj 1982/11. számában)