05.24.
| ZUG színház és művészeti tetthely – Homo Ludens Project: Humánia >>>
05.04.
| Megálló – Tarján felett az ég – Majális+ >>>
05.02.
| PLÜSS NAP – Gyerekirodalomról nem (csak) gyerekeknek >>>
05.17.
| Szegeden rendez Alföldi Róbert >>>
04.27.
| Jazz Kocsma – Dékány Dávid Dolgok C-hez című kötetének bemutatója >>>
04.24.
| Beszédülés a sarjerdőbe – Tiszatáj lapbemutató >>>
04.24.
| Kaláka 50 – Hét határon át >>>
04.18.
| Emberkereskedelem elleni kampánnyal jön a mozikba az Egy nő fogságban >>>
04.16.
| REÖK – Nincs megállás a Rendőrséggel >>>
04.12.
| Vármező Galériában – Bahget Iskander: Szíriai kulturális kiállítás Budapesten >>>
04.08.
| Önkénteseket vár a Szegedi Szabadtéri >>>
04.02.
| Teljeskörű zeneipari szolgáltatást nyújt a megújult budai tehetségkutató >>>
03.22.
| Az Oscar-díjas Ida és Hidegháború producere is Budapestre jön a Friss Hús fesztiválra >>>
03.16.
| Teljes az év operájának szereposztása >>>
03.14.
| Legéndy Jácint: Földalatti Oltár >>>
02.22.
| Zsótér Sándor is játszik az újszegedi Moliére-komédiában >>>
02.18.
| Átadták az Artisjus-díjakat >>>
02.15.
| Imre megnyitotta Bélát, Béla megnyitotta Imrét >>>
02.15.
| Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál 2019 >>>
02.12.
| Takács Zsuzsa az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa >>>

Tandori Dezső versei
Fried István, Tóth Ákos Tandori Dezsőről

Farkas Wellmann Éva, Gergely Ágnes, Hartay Csaba, Lanczkor Gábor, Markó Béla, Pál Sándor Attila versei

Boldog Daniella, Rafael Chirbes prózája

Deres Kornélia, Julian Barnes, Milián Orsolya tanulmánya

Diákmelléklet: Fogarasi György a brit balladáról

>>>

A csütörtöktől szombatig tartó konferencia tizennégy szekcióban, összesen hetvenhárom előadónak adott lehetőséget arra, hogy megmutathassák magukat, és eddig elért tudományos eredményeiket. Újdonságként szolgált az Innovációk és gondolatok szekció, ahol javarészt tudományos-ismeretterjesztő előadások hangoztak el, vagy olyan tudományos kutatásokat mutattak be, amelyek még gyerekcipőben járnak. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóin kívül az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem és a Pannon Egyetem is képviseltette magát.

>>>

„Az erkölcs – magatartás”
2017.09.20 - tiszatáj

BORSOS MIKLÓS GYŰJTEMÉNYES KIÁLLÍTÁSA A VÁRKERT BAZÁRBAN

„Az erkölcs – magatartás” – fogalmazott a címben olvasható módon Borsos Miklós, akinek a szobraiból, festményeiből, érmeiből és grafikáiból láthatunk kiváló gyűjteményes válogatást szeptember 24-ig Budapesten, a Várkert Bazárban.

„Megtanultam, amit már addig is gyakran tapasztaltam: az emberélet köteleken, láncokon és hajszálakon függ. A kötelekbe, láncokba nem tudunk megkapaszkodni, s a hajszál megmenti életünket. És ez a hajszál láthatatlan” – vallotta a szobrász, Borsos Miklós (Nagyszeben, 1906. augusztus 13 – Budapest, 1990. január 27.), aki nem csak ars poeticájaként, hanem alkotásaiba öntött vallomásaként is képviselte a fenti gondolatot.

A szobrász, éremművész és grafikus most bemutatott gyűjteményes kiállításán meghatározó alkotásai alapvetően a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumból származnak, melyek Borsos korai munkáitól, festményeitől elvezetnek minket a kőbe zárt üzenetek világába. A finom megmunkálás, a legapróbb részletekre figyelés, az anyag és alkotó harmóniája tükröződik vissza a torzókon, alakokon, nonfiguratív, vagy jelzés szintű alkotásokon, amelyek egytől egyig az emberről és a létről tesznek tanúbizonyságot.

A gyűjteményes kiállítás bemutatja, hogy a kezdeti évektől az alkotás, a nyomot hagyás felelőssége Borsos művészi pályáját végigkíséri. Mint ahogy a szobrász századik születésnapjára megjelentetett ünnepi kötetből értesülhetünk – amelyben pálya- és művésztársak, valamint tanítványok tollából rajzolódik ki az a kép, hogy – Borsos nem csak alkotott, hanem alkotásaival a szellemit, a léthez kötődőt, a teljességet, egyúttal a tárgy, a szellem mögöttes tartalmát is kereste. Ehhez pedig olyan szellemi környezetet teremtett, melyben a kor kimagasló művészei – többek között Barcsay Jenő, Déry Tibor, Egry József, Illyés Gyula, Németh László, Szabó Lőrinc, Passuth László vagy Weöres Sándor – gondolkodó és beszélgetőtársként vettek részt. E művészóriások abban a korban alkottak szellemi közösséget és igyekeztek a nemeset, a szépet és a jót maguk és mások számára felcsillantani, amikor az elnyomó politikai rendszer éppen a közösség és az örök értékek ellen dolgozott.

Borsos azonban a művésztársakon túl növendékeivel is építő kapcsolatot ápolt. „Nemcsak nagyszerű alkotó, de egyben kitűnő pedagógus is volt” – fogalmazott Borsosra emlékezve Konok Tamás Kossuth-díjas festőművész, de Schrammel Imre keramikusművésztől azt is megtudhatjuk, hogy a szobrászt és tanárt alkotás közben milyen kimagasló figyelem vette körül a Kinizsi utcai műteremben, ahol a tanítványok folyamatos jelenlétében is alkotott. A visszaemlékezések és a Várkert Bazárban látható alkotások együttese párhuzamosan mutatja, hogy a borsosi életmű szilárd alapokra, emberségre és a jóra törekvésre épül. Úgy, ahogy Borsos életén, ugyanúgy a műveken is visszatükröződik az a mondás, melyet a szobrász vallott: „Az erkölcs – magatartás”. Erről a magatartásról Borsos Miklós részletesebben is beszél: „A Biblián nevelkedtem, és e neveltséggel az ember pontosan tudta mindig, mi a jó és mi a rossz.”

Borsos vallásos műveiben – melyre a gyűjteményes kiállításon csak csekély utalás található – a fenti elkötelezett, letisztult szemlélet jelenik meg. Elég csak a tárlaton is látható Alvó pásztorok című munkájára gondolni – melynek nagyméretű variációja a szintén Borsos által alkotott keresztelőkút mellett látható a Győr-nádorvárosi evangélikus templomban –, vagy arra a számos bibliai utalásra, keresztre, mely ugyancsak jellemzi a borsosi életművet. Ugyanakkor a szépségre és jóságra való igény a nem kimondottan vallásos művészetében is tetten érhető: a mitológiai jelenetek, a természetből ihletett alkotások és még a portrék is azt üzenik, hogy a minket körülvevő világban felfedezhető a valódi, tiszta, valóságos érték. Ebből a szempontból is izgalmasak azok a grafikai munkák, amelyekben Borsos a Nap, a víz és az ember kapcsolatát fogalmazza meg. A többnyire balatoni élményeken alapuló alkotások csendes áhítatokat sűrítenek magukba, melyek túlmutatva a természet adta szépen, a megfoghatatlanba fókuszálják a néző tekintetét.

A tárlaton a vallásos munkák bemutatásának hiányán túl Borsos illusztrátori munkásságára kerül még parányi figyelem. Míg a korábban említett művészeti-szellemi kör izgalmas és fontos kordokumentuma az a megszámlálhatatlan könyv, amelyben pályatársak és Borsos együtt gondolkodásának lehetünk tanúi, addig erre a kiállításon nem találunk érdemi utalást. Borítók, vers és képpárok hiányoznak, melyek bemutathatnák, hogy a könyvillusztráció Borsos esetében nem alkalmazott műfaj, hanem pályatársakkal és művekkel történő együttgondolkodásból megteremtett egyedi alkotás. E hiányosságok ellenére kárpótol minket az a rendezés, ami e nagyszabású életművön keresztül a minket körülvevő világ szépségébe vezet be minket. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány által rendezett tárlaton átélhetjük, amit Illyés Gyula így fogalmazott meg: „Borsos Miklós már a szemével tündéresíti az anyagot.”

Budapest, Várkert Bazár, Testőrpalota (A kiállítás szeptember 24-ig tekinthető meg.)

Galambos Ádám

 

DSC_9994 DSC_0007 DSC_0008 DSC_0024 DSC_0034 DSC_0038 DSC_0046 DSC_9948 DSC_9955 DSC_9982 DSC_9983 DSC_9991


Címke: , , , ,
2019.04.25 - tiszatáj

REKAMIÉ FESZTIVÁL, SZEGED
11 ember várakozik London kapujában. Románok, szerbek, erdélyi és magyarországi magyarok. Angliában szeretnének dolgozni. Könyvelő, pap, énekesnő, ingyenélő fiatal. Bevándorlók, vagy kivándorlók, talán nem menekültek, talán csak munkakeresők. Tele reményekkel, félelmekkel, előítéletekkel. Mintha a mindennapokat látnánk… – MÁROK TAMÁS KRITIKÁJA

>>>
2019.04.24 - tiszatáj

LANG LANG: PIANO BOOK
Nem akarom azt mondani, hogy nem értem a Lang Lang-jelenséget: itt van ez a még mindig fiatal zongorista, könnyen megjegyezhető névvel, és miközben kevesek arról vitatkoznak, hogy miért nem jó, amit csinál, addig ő millióknak ad elő a legnagyobb koncerttermekben. Három éve járt Budapesten, és hát persze, hogy a Müpa az ajánlófüzete címlapjára rakta. Nem mintha nem ez volna a jó marketingstratégia: könnyű arra a következtetésre jutni, hogy per pillanat Lang Lang a legismertebb zongorista a világon… – GERA MÁRTON KRITIKÁJA

>>>
2019.04.24 - tiszatáj

KÖNYVFESZTIVÁL IDÉN IS – A DÍSZVENDÉG NORVÉGIA
Ahogy minden évben, úgy idén is lesz könyvfesztivál a budapesti Millenárison, ezúttal április 25. és 28. között népesül be könyvstandokkal az egykori Ganz-gyár területe a Széna tér szomszédságában. A számos újdonság mellett az idei egyik legnagyobb durranás kétségtelenül a norvég díszvendég Karl Ove Knausgård lesz, aki hatrészes önéletrajzi regényfolyamával vált híressé: Min Kamp (Harcom) című ciklusából eddig három magyarul is megjelent a Magvető Kiadó gondozásában, a könyvfesztiválra pedig a negyedik, Élet című mű is napvilágot lát… – FRITZ GERGELY AJÁNLÓJA

>>>
2019.04.22 - tiszatáj

KÖNYVPREMIER ÉS KIÁLLÍTÁS A KISKUNHALASI MÚZEUMBAN
Bensőséges ünnepség meghívottja lehettem néhány napja Kiskunhalason a Thorma János Múzeumban, ahol a Biczó-család társaságában gyűltek össze érdeklődők egy kiállítás megnyitó és egy könyvpremier alkalmából. A számos családtagot számláló ünnepségen joggal kaphatott volna főszerepet a veretes családi címer, a Mátyás királytól kapott nemesi oklevél, a nemzetes rang, de a résztvevők nem ezeket ünnepelték, hanem Biczó Gézát, a néhai rajztanárt… – PACSIKA EMÍLIA BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.04.20 - tiszatáj

MÁNYOKI ÁDÁM KIÁLLÍTÁSA NYOMÁN
Önjáró paradoxonok… – Suttogja a költő, majd a kiállítás-megnyitón létrára mászik, levetkőzik, mélyen meghajol, és köldökéből kiissza a nektárt, a szellemet (a gint?)…
Ki ismer itt laza Istent? – Aki ismer: haza is ment…
Egy elképzelt kiállítás jegyében az eb-színház, a nem-színház lírikus absztrakt jelmezében. Ó, attribútumok és amorfizációk…

>>>
2019.04.18 - tiszatáj

BOLOGNAI GYERMEKKÖNYV- ÉS ILLUSZTRÁCIÓS VÁSÁR
Április 4-én ért véget az idei, 56. Bolognai Gyermekkönyv- és Illusztrációs Vásár, ennek kapcsán tartotta meg a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum első rendhagyó, szakmai estjét a B32 Galériában. A meghívottak: Balázs Eszter Anna (Kolibri), Dian Viktória (Publishing Hungary), Érsek Nándor (Scolar), Győri Hanna (Pagony), Sándor Csilla (Csodaceruza), a beszélgetés moderátora Szekeres Nikoletta, a HUBBY elnöke volt… – KELEMEN RÉKA BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.04.17 - tiszatáj

ABAFÁY-DEÁK CSILLAG
ÉS KÖLÜS LAJOS
Kis történeteket ígér a kiállítás címe. De ne dőljünk be ennek. A rövid műfaj, legyen az néhányperces novella vagy rövidfilm, látszólagos egyszerűsége mellett, tömörségével egy egész világot képes megjeleníteni, a ki nem mondott szavakkal, a meg nem jelenített képekkel. Ha valamennyire ismerjük David Lynch munkáit, elsősorban filmjeit, kultikus filmsorozatát, nem könnyen emészthető csemegére számíthatunk. A kiállítás egyik poszterét látva van, akinek már ekkor beugrik a Twin Peaks sorozatból Judy figurája, és a sorozat egyik horrorisztikus pillanata […]

>>>
2019.04.16 - tiszatáj

2019. április 11-én Makón tizennegyedik alkalommal kapta meg elsőkötetes költő a Makói Medáliák irodalmi díjat, amelyet 2005-ben a József Attila-emlékév alkalmából alapított Makó város önkormányzata. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogyan az egykor József Attilával is történt. Idén Vajna Ádám Oda című verseskötetéért vehette át ünnepélyes keretek között a díjat… – JANÁKY MARIANNA INTERJÚJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő