Tiszatájonline | 2017. augusztus 14.

Tíz év története kiállítási plakátokon

REÖK 2007–2017
A REÖK 2007. augusztus 17-én nyitotta meg kapuit a közönség előtt. Idén ünnepeljük fennállásának tizedik, az épület születésének száztizedik évfordulóját. Az eltelt évtizedben több mint 160 kiállítást láthatott a publikum a palota kiállító helyiségeiben, és azon kívül Szeged közterein, utcáin is. Az, hogy a fenntartó város döntése értelmében a Szegedi Szabadtéri Játékok üzemelteti a galériát kötelezte a REÖK-öt is arra, hogy a komoly múlttal és imponáló jelennel rendelkező fesztivál részeként igyekezzen tartani egy nemzetközi mércének is megfelelő színvonalat […]

REÖK 2007–2017

A REÖK 2007. augusztus 17-én nyitotta meg kapuit a közönség előtt. Idén ünnepeljük fennállásának tizedik, az épület születésének száztizedik évfordulóját. Az eltelt évtizedben több mint 160 kiállítást láthatott a publikum a palota kiállító helyiségeiben, és azon kívül Szeged közterein, utcáin is. Az, hogy a fenntartó város döntése értelmében a Szegedi Szabadtéri Játékok üzemelteti a galériát kötelezte a REÖK-öt is arra, hogy a komoly múlttal és imponáló jelennel rendelkező fesztivál részeként igyekezzen tartani egy nemzetközi mércének is megfelelő színvonalat. Ráadásul ez kétszeres kötelesség is, hiszen erre az európai emlékanyagban egyedülálló minőségű, káprázatos, Magyar Ede (1877-1912) által épített, szecessziós Reök-palota épülete is ösztönöz minket.

reok10_négyes_5

Különleges időutazásra hívjuk nézőinket, a valamikor a közönséget invitáló kiállítási plakátjainkkal. A tárlókban látható poszterek segítségével megidézzük egy évtized kiállítási programjait. Azon nézők, akik annak idején, a távolabbi, vagy a közelmúltban látták e színes hirdetések által felelevenített kiállítások valamelyikét, bízunk benne, tartalmas, maradandó vizuális élmények őrződtek meg emlékeikben. Lesznek talán olyanok is, akiknek egyfajta emlékezés atlasza, érdekes történeti tabló lesz ez a plakát egyveleg, valamiféle sűrített „kis szegedi művészettörténet”. S talán lesznek olyanok, akik éppen az itt látottak alapján döntenek úgy, hogy belépnek az épületbe, s válnak a REÖK visszatérő látogatóivá.

reok10_négyes_2

Válogatásunk jelzi, hogy az intézmény milyen sokrétű kiállítási koncepció alapján működik. Láthatják az elmúlt években nálunk bemutatott, ikonná vált, klasszikus képzőművészek és alkotók – Goya, Picasso, Andy Warhol, Rembrandt, Miro, Hundertwasser, John Lennon, Marilyn Monroe, Mel Ramos, Jan Saudek, Mucha, Dali – kiállításainak plakátokon megőrzött emlékét. A nemzetközi, nagy nevek mellet, ízelítőt kínáltunk Szeged testvérvárosainak, illetve Európa más kulturális centrumának képzőművészeti életéből: Nizza, Darmstadt, Turku, Cambridge, Temesvár, Bécs, Párizs, Prága művészei, szakemberei vitték a világba a szecessziós palotabeli élményeiket, tapasztalataikat. Az utcatárlókban felidézzük a kortárs magyar művészet számos meghatározó epizódját, a Nyári tárlatok, Táblaképfestészeti Biennálék, csoportos és egyéni kiállítások (Aba-Novák Vilmos, Tornyai János, Lehel István, Kovács Péter, Zoltánfy István, Nyilasy Sándor, Vinkler László, Fischer Ernő stb.) Szeged kulturális életében jelentőségteljes momentumait.

reok10_négyes_3

Hiszünk abban, hogy egy kulturális intézmény egy város társadalmi, szellemi életének nagyon fontos alkotóeleme, meghatározó szerepe van – hogy csak két lényeges szempontot emeljünk ki – az ízlés formálásában, a műveltség elmélyítésében. Bízunk abban, hogy az előző tíz év kiállításaival, rendezvényeivel mi is hozzájárultunk ezeknek a magasztos céloknak az eléréséhez.

REÖK

 reok10_lautrec reok10_lennon reok10_miró reok10_négyes_1 reok10_négyes_2 reok10_négyes_3 reok10_négyes_4 reok10_négyes_5 reok10_négyes_6 reok10_plakat_44_B1_tervek reok10_rembrandt reok10_warhol reok10_efzambo reok10_furjesi reok10_konkoly