Tiszatájonline | 2017. május 16.

„Hamis érzelmeknek nincs helyük ebben a műfajban…”

BESZÉLGETÉS TANDI FLORÁVAL

Tandi Flora a szegedi Király-König Péter Zeneiskolában ismerkedett először a zenével. Kilenc év zongoratanulás, szolfézs és zeneirodalom képzés után magánének szakos lett Katona Juditnál, majd D. Szécsi Edit énekművésznél folytatta tanulmányait, aki a mai napig mestere. 2009-től Miklósa Erika mentorálja; mentor és mentorált közösen is koncerteznek, legközelebb május 18-án Szegeden az Ifjúsági Házban, ahol – a 14. Egyetemi Tavasz zárórendezvényeként – első ízben hangzik el Flóra új, Flow című nagylemezének anyaga. A koncert és az új album apropóján beszélgettünk a művésznővel.

– Lassan már hagyomány, hogy Szegeden, az egyetemi fesztiválokon mutatod be zenei újdonságaid. Hányadik koncerted ez a szülővárosodban?

– 2009-ben szavazott először bizalmat nekem az egyetemi fesztivál, az volt az az év, amikor először vehetett jegyet a közönség Tandi Flora-koncertre. Mivel nem volt minden évben, ha jól számolom, az idei a hetedik koncert ebben a szervezésben. Szegedet nagyon szeretem – annak ellenére, hogy Pesten élek, igyekszem minden hétvégét itthon tölteni. Sok minden köt ide, ami az életemnek szerves része.
Az egyetemen jogász szakon végeztem, ebből a pályámon jelenleg a női jogokkal foglalkozom énekesként. Ősszel indítottunk egy kampányt egy videoklippel Az a perc címmel Miklósa Erikával, amely a párkapcsolati nők elleni erőszak társadalmi problémájára hívja fel a figyelmet. Ez a kezdeményezés nem csak egy napra szólt, az ENSZ nőjogi szervezete is méltatta a munkánkat.

– A dalaid nagy részét franciául énekeled. Hatásosabban ki tudod fejezni így magad, vagy az általad előadott műfajok sajátosságai miatt választod inkább ezt a nyelvet?

– Nem igazán tudom, hogy a nyelv választott engem vagy én őt. Hogy hatásosabb-e, azt a közönség tudja megítélni, de azon a nyelven szeretek a legjobban énekelni. Furcsa mód, magától értetődőbb nekem francia nyelven formálni a szavakat egy dalban, mint más nyelven. A műfaj is meghatározó természetesen, hiszen nagy példaképeim mind frankofón énekesnők. De ettől függetlenül természetesen énekelek magyarul is, angolul és olaszul.

– Az új lemezed dalaid nőkről, női sorsokról szólnak. Ezek saját történetek? Vagy általánosabb tapasztalatokból táplálkoznak?

– Amikor elkezdtünk a már említett kampánydalon dolgozni, akkor derült ki számomra, hogy a személyes mikrokörnyezetemben is vannak érintett nők. Csak sajnos nem beszélünk róla. Úgy gondolom a nőkben rengeteg erő rejlik, rengeteg potenciál. Megpróbáltuk a lemezen megmutatni, milyen magaslatok és mélységek lehetnek jelen egy nő életében. Független nőként, kapcsolatban, társként vagy anyaként milyen élethelyzetekben kell boldogulniuk, megoldásokat találniuk. A dalok bizonyos történetei az én életemtől függetlenek, de ettől még úgy hiszem, az előadásuk hiteles lehet. A lemeznek lesz egy limitált kiadása, amelyhez szintén nőket hívtam segítségül, ez is a koncepció része. Sikeres nőket, akik maguk építették fel személyes márkájukat, melyet szüntelen virágoztatnak. A limitált kiadás egy kis csomag, amely a Synesthesia címet viseli. A cím választása utal az érzékek összekapcsolására. Így a Flow lemez mellett, amely a hallásra utal, Tomán Szabina Toman Diet csokoládéval mint ízlelés jelenik meg, Gáspár Viki L’AMIA Natura illatmintájával, mely a szintén a Flow nevet kapta, a szaglást jeleníti meg, Csikós Anikó divattervező a D’Ange márkától pedig kedvezményes kuponnal járult hozzá a szinesztézia élményhez, mellyel a tapintást szimbolizáljuk.

Tandi_Flow

– Manapság egy előadónak az egyik legnagyobb feladat megtalálni az ún. kreatív csapatot, szerzőket, zenészeket, menedzsmentet. Neked kik voltak segítőid az új lemez megalkotásakor?

– Nagyon fontos a jó csapat, de a tematikához és a self-branding-hez köthető járulékos dolgokat mind én intézem. Zeneileg leginkább Molnár Gábor az, akire hagyatkozom évek óta, mert ismer és tudja, milyen hangzásvilágban érzem jól magam. De ezen a lemezen több szerző jegyzi a dalokat, egészen nemzetközi a gárda. A magyar alkotótársak mellett mellett francia, olasz szerzőkkel, és francia és máltai közreműködőkkel dolgoztam. Utóbbi Ira Losco máltai sztár, aki két ízben képviselte hazáját az Eurovíziós dalversenyen. Mikor Máltán jártam a közös munkánk ügyében, a menedzsere kérdezte hitetlenkedve, hogy én tényleg egyedül tartok kézben mindent? Elmondtam neki, hogy az a megingathatatlan, évek óta tartó bizalom, ami közte és Ira között van, hogy a célok mindkettejüknek ugyanolyan fontosak, az egy ritka kincs. És ezt az embert a saját életemben még meg kell találnom. Remélem, hamarosan, mert a feladatok szerencsére csak sokasodnak…

– Miklósa Erika ezúttal is a vendéged lesz. Évek óta a mentorod, rengeteget dolgoztok együtt. Miben tudott Neked segíteni, milyen új utakat tudtok együtt felfedezni?

– Kilencedik éve tart a már családinak mondható kapcsolatunk. Ez a szakmáról inkább közvetetten szól már. Erika arra mutat rá, ahogyan a személyiségem fejlődik, és hogy ezt az utat, ezt az érzelmi skálát hogyan bontom ki a színpadon. Mennyire merem megmutatni az érzelmeket, mennyire tudom elengedni magam. És azt hiszem, ez az előadóművészet lényege. Hamis hangok lehetnek, mert emberek vagyunk, előfordul. Hamis érzelmeknek viszont nincs helyük ebben a műfajban.

– Jövőbeli terveid? A Flow-lemezbemutató turné következő állomásai?

– A Flow nemzetközi piacra készült, úgyhogy a nyár egy promóciós turnéval telik Franciaországban, Olaszországban és Belgiumban. Egyedülálló a lemez abból a szempontból, hogy a dalok között nincs szünet, hanem zenei motívumok vezetik át a dalokat egymásba. Érdekes és izgalmas, ezzel kitűnhet a többi hasonló előadó albumai közül. Terveim szerint ősszel indul egy belföldi lemezbemutató turné a zenekarral, és Ira Loscoval forgatunk videoklipet a duettünkhöz. Az én utam, ahogy az elmúlt évek visszaigazolták és bebizonyították, első sorban a külföldi közönséghez vezet. Ahogy szokták mondani, senki sem lehet próféta a saját hazájában.

bbcede9c2ae488c22737f5fb17fd3dc32017. május 18. csütörtök 20 óra
Vendég: Miklósa Erika
IH Rendezvényközpont (Felső Tisza-part 2.)
Belépőjegy 2500 Ft SZTE diákigazolvánnyal 2000 Ft