A Fiatal Írók Szövetsége bemutatja: REvolúció ’56 – A forradalom olvasatai

Kétnapos tanácskozást tart a FISZ Fiatal Írók Szövetsége április 24. és 25-e délután a Kazinczy utcai Kazimír Ház felső emeletén REvolúció ’56 – A forradalom olvasatai címmel. A konferencia középpontjában az 1956-os forradalom és szabadságharc különböző nézőpontú és megközelítésű olvasatai állnak, azok közéleti és kultúratudományos vetületei.

A vereség retorikáitól emlékezetpolitikai és aktuális közéleti kérdésekig terjed a program, melyben bőven kapnak helyet társművészeti szekciók is. Hétfőn Szirák Péter tart átfogó előadást 1956 rendszerváltás előtti és utáni megközelítéséről, előtte pedig Hermann Róbertet és Scheibner Tamást Varga Betti az 1848-49-től egészen 1956-ig tartó vereségretorikákról kérdezi. Mindezeket követően a Fiatal Írók Szövetsége és az Északi Támpont Egyesület által készített kisfilmek és interjúk kapcsán kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik a program, melyen a film két szereplője, Bornai Tibor és Szigeti Jenő is részt vesznek, mellettük pedig Antal Nikolett és Csepregi János foglalnak majd helyet a producer Tóth Bálinttal kiegészülve. A hétfői nap zárásaként a Magyar Bálint és Schiffer Pál által 1987-ben rendezett, A Dunánál című dokumentumfilmet vetítik a szervezők, melyről Mészáros Márton Kollár Árpáddal és Toldi Lóránttal beszélget.

Kedden közéleti témával indul a délután, mérlegre téve a 2016-os 56-os emlékévet, annak ellépéseit az 50. évfordulótól, górcső alá véve az emlékévek jelentőségét, ideológiai szerepét, s a rendszerváltás óta hatalmon lévő politikai pártok 56-felfogását. Szőllőssy Balázs moderálásában György Péter, Ungváry Krisztián és Pápay György kapnak helyet a szekcióban. Pataki Viktor kérdezi ezt követően Gyáni Gábort és Kulcsár-Szabó Zoltánt kifejezetten emlékezetpolitikai szempontok alapján. Két nagyobb blokkba aztán olyan művészeti alkotásokat válogattak be a szervezők, melyeket példaértékűnek tartanak az emlékévből. Így a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem Forradalom előtt című kiállítását és az ebből készült performanszt vizsgálják, melyet Elfogadásra javaslom címmel mutattak be. Révész Emese kurátor, Nagy Mihály dramaturg és Széphelyi Júlia rendező vesznek részt a beszélgetésen. A konferenciát a Móricz Zsigmond körtérre tervezett emlékművel kapcsolatos kerekasztal zárja, melyen az alkotók, Balázs Marcell és Pelle Zita, valamint Nagy Tamás építész vesznek részt. A tárművészeti blokkot Hermann Veronika moderálja.

A belépés ingyenes.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.