02.11.
| Jazz Kocsma – Simon Bettina Strand című kötetének bemutatója >>>
02.08.
| A vád tanúja című produkciót mutatja be a Játékszín >>>
01.31.
| Müpa – Négy az egyben >>>
01.30.
| Asztali beszélgetések… – Mesék a csodakertről – Az egyetlen Földért >>>
01.22.
| Homo Ludens Project: Humánia >>>
01.20.
| Átírt városok – Kettős könyvbemutató az E-MIL szervezésében >>>
01.18.
| Szabadon szárnyaló karmester, óramű pontos alkotó >>>
01.16.
| Bereményi Géza mesél az első Cseh Tamás-lemezről >>>
01.13
| Beethovent ünnepli a világ >>>
01.11.
| Januárban folytatódik a Szent Efrém Férfikar Orientale lumen sorozata >>>
01.10.
| Impróműhely, mesedélelőtt, hangszersimogató – januárban indul a második STARTfeszt! >>>
01.18.
| Különleges Kakaókoncerttel készült a Miskolci Nemzeti Színház >>>
01.17.
| Világsztár érkezik Budapestre! – Az Animus elhozza olvasóinak Jo Nesbøt >>>
01.17.
| Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete >>>
01.16.
| JCDecaux – Jöjjön velünk egy kortárs művészeti utazásra! >>>
01.14.
| Öt hiányszakma képzését támogatja a Nemzeti Filmintézet >>>
01.14.
| Plusz előadást hirdet a Szabadtéri az Apáca show-ból >>>
01.14.
| A Fiatal Írók Szövetségét Antal Nikolett és Pataki Viktor vezetik tovább társelnöki rendszerben >>>
01.13.
| Az Élősködők hat kategóriában Oscar-jelölt! >>>
01.04.
| Tandori Ágnes emlékére >>>
12.28.
| Lukács Sándor kapta idén a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt >>>
12.22.
| Elkészült a Kecskeméti Katona József Múzeum digitális gyűjteményi adatbázisa >>>

Fenyvesi Orsolya, Mezei Gábor, Nagy Lea, Payer Imre, Sokacz Anita versei

Balogh Gyula, Bogdán László prózája

Tanulmányok Juhász Ferencről (Borsik Miklós, Csehy Zoltán, Kabdebó Lóránt, Kerber Balázs, Nemes Z. Márió, Németh Zoltán, Pomogáts Béla, Varga Emőke)

Kőszegfalvi Ferenc Tornyai János humoráról

>>>

éjszaka van – negyven
kihűlt vagonnal és három fűtöttel
száguld a vonat

bár az én fülkém hideg
jobbat kívánnom
nem visz rá a lélek
mert száguldva szépek
az elszáradt tájak
s az elnagyolt árnyak
olyanok mint valami
földöntúli szabályosság síkidomai
[…]

>>>

„… a gondolkodás is tud élvezetet okozni, szerintem kezdjünk bele!”
2017.02.18 - tiszatáj

KÉPZELT RIPORT EGY KÖNYVBEMUTATÓRÓL – Gyenge Zoltán Kép és mítosz II. A mitológia esztétikája c. könyvének bemutatója

Nehezen jönnek a szavak. Talán azért, mert a beszélgetésen is nehezen jöttek, legalábbis az elején. Mármint a szereplők részéről. A közönség (a tömeg!) zsibongott és tolongott, és minden olyasmit csinált, amihez gyakorító képző dukál. Aztán valahogy belekezdtek. Gyenge Zoltánt, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Filozófia tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárát a tanszék doktori hallgatója, Fekete Vali kérdezte legújabb könyvéről (amiről fontos megjegyezni, hogy nem teljesen legitim a római kettes a címlapján, tekintve, hogy nem egyenes folytatása a Kép és mítosznak, hisz itt inkább emberekről és félistenekről van szó). Aztán mégis a mitológiánál kötöttek ki, közös nevező gyanánt.

FV a beszélgetés bő másfél órája alatt nem kapott választ a legelső kérdésére, hogy tudniillik a kortárs művészetben (merthogy Vali alapvetően ezzel foglalkozik) hogyan jelenik meg az antik mitológia, értve ezalatt elsősorban annak görög ágát. De ez nem is feltétlenül baj, hisz így inkább az est elnevezéséről (Nő a mitológiában) tudtunk meg többet. GyZ két tézist fogalmazott meg ezzel kapcsolatban: egyrészt, hogy az ókori görög kultúra (legalábbis a fennmaradt műalkotások tükrében) alapvetően férfiprincípiumú („macsó”), másrészt, hogy azért valamilyen szinten mégiscsak a nők mozgatták a szálakat, látszik ez az archetípusok nagy számából. Ha a mitológiát akként fogjuk fel, ahogyan GyZ javasolja, hogy megpróbáljuk megérteni belőle a saját jelenlegi kultúránkat (és ez, alighanem, részint válasz FV megválaszolatlan kérdésére), akkor az abban ábrázolt nőalakok ma is az utcán járnak. A szépségével háborút kirobbantó Heléné, a ficsúr kegyeiért küzdő nagyasszonyok (Héra, Aphrodité és Pallasz Athéné), a boszorkányos női praktikákat gyakorló, csalfa Médeia, vagy az elnyomott Elektra – ki ne ismerné őket? És miért gyötörjük magunkat mi, férfiak, az esetleges állhatatlanságainkért, ha még Zeusz is rendre elbukott ezeken a próbákon?

Itt jön be a képbe a szerelem, aminek a világ egy része nemrég ülte a napját (mintha csak egy napja lenne, ugye). Ámor háttértörténetéről ugyanis GyZ egyszerre felemelő és lesújtó dolgokat mondott. Ámor, aki lényegében nem más, mint Erósz, „az, akiről nem tehetünk”. Ámor még az istenek számításait is keresztülhúzza – ilyen és ehhez hasonló dolgokra tanít minket a mitológia tanulmányozása.

FV-t nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy a mitológia-szomjnak van valami praktikusabb oka is annál, hogy a modern ember keresi önmagát. GyZ erre a kereszténységgel hozakodott elő, amire pont akkor untak rá a népek Európában, amikor az első meztelen, kartalan, furcsa szobrokat kifordították a földből az itáliai parasztok ekéi. A kereszténység egyik jellemzője ugyanis, hogy állandóan előképet keres magának, ez talán együtt jár a verziófrissítéssel. Az egyik ilyen előkép a görög mitológia lett, illetve annak egyes alakjai: Jézus Krisztus kapcsán mindenekelőtt Prométheusz és Dionüszosz, akiknek a történetei a megújulást, az emberiességet, a segítő kezet és a reményt csempészték a zord ikon alakjába.

De mégis, mit kezdjünk ezzel a sok meztelenséggel, az ókorból ránk maradt műalkotásokon végigtekintve? – kérdezte FV. GyZ szerint ez a reneszánsz festészet megújulásához vezetett, illetve, bizonyos értelemben, annak oka volt. A festőknek új technikákat kellett alkalmazniuk, hogy fogyaszthatóvá tegyék a kicsapongó ókort – mígnem egyszer csak átszakadt a gát, átjött az antikvitás üzenete, hogy az ember abban az állapotban a legszebb, ahogy Isten megteremtette.

Lebilincselően érdekes ez a kommunikáció a mord skolasztikus erkölcs és az „ember vagyok, semmi nem idegen tőlem, ami emberi” filozófiáját valló ókor között. GyZ szerint ezt igazán az öregedéssel értjük meg, hogy kár is igákat keresni, amikbe beállhatunk, hanem próbáljuk meg egyben látni a képet, amit az életünk fest – de legalábbis ne essünk abba a hibába, hogy „elmitológiátlanítjuk” a mitológiát, mint tette azt Ivo Salinger, aki nem csak a művészetét, hanem a kétezer éves kultúrkincset is az aktuális rezsim szolgálatába állította 1939 Németországában.

A show-t szerencsére nem lopta el a fiatalember, aki a folyosó közepén ülve feltűnően nevetett azokon a kulturális utalásokon, amiket értett, így volt terünk közösen elmélkedni – ami végül olyannyira wittgensteini mélységekbe jutott, hogy kérdés már nem hangzott el a kimerítő beszélgetés után. Először azt hittem, fájdalom, hogy könyvbemutatóra jöttem és nem azt kaptam, de aztán beláttam, hogy a gondolkodás valóban az élvezetek egyike.

Szabó Ferenc

 

Helyszíni beszámoló Gyenge Zoltán Kép és mítosz II. A mitológia esztétikája c. könyvének bemutatójáról. Beszélgetőtárs: Fekete Vali.

Grand Café, Szeged, 2017. február 16.

 

139451005aTypotex Kiadó

Budapest, 2016

308 oldal, 3900 Ft

 

 

 

 

 

 


Címke: , , , , , ,
2020.01.19 - tiszatáj

HÁROM DARAB A SZEGEDI KORTÁRS BALETT VÁGY-ESTJÉN
Vágy címmel három darabból álló bemutatóra készül február végén a Szegedi Kortárs Balett. Roberto Galvan argentin koreográfus az elmúlt napokban Szegeden járt, hogy betanítsa a mostani táncosoknak az Astor Piazzola zenéjére komponált, 1992-ben már óriási sikert aratott Koncert tangóharmonikára és zenekarra című művét… – HOLLÓSI ZSOLT AJÁNLÓJA

>>>
2020.01.19 - tiszatáj

ABAFÁY-DEÁK CSILLAG
ÉS KÖLÜS LAJOS
Keresem a kapcsolatot a két művész alkotásai között. Rajcsók a hiányra épít, Esse Bánki a nem látható, de láthatóvá tett vonalakra, fénycsíkokra, fénypászmákra. A csutka mint hiány. Van egész alma is, kivágva egy rész belőle, egymás mellett vannak, rész és egész, az egész mint hiány. A rágás nyomai, az égig érő csutka, mint Jákob lajtorjája, felfele kell nézni […]

>>>
2020.01.19 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS ELIA SULEIMAN FILMRENDEZŐVEL 
Szeptember 17-én, a CineFesten láthatta először a hazai közönség a cannes-i zsűri különdíjával honorált A mennyországnak kell lennie című egzisztencialista tragikomédiát. Rendezője nevéhez korábban olyan alkotások fűződtek, mint az Egy eltűnés krónikája, a Deus ex machina és A hátralévő idő, de közülük Magyarországon csak a másodikat játszották a mozik 16 évvel ezelőtt. Suleimant aktuális remekműve 2020. február 20-án debütál a filmszínházakban… – SZABÓ G. ÁDÁM INTERJÚJA

>>>
2020.01.17 - tiszatáj

MARJANE SATRAPI: PERSEPOLIS
Van abban némi igazság, hogy Marjane Satrapi nem grafikus memoárként definiálja pályafutása főművét: a 2007-es, Vincent Paronnaud társrendezésében fogant, cannes-i zsűridíjjal jutalmazott rajzfilmadaptáció forrásanyaga ugyanis jóval rövidebb intervallumot ölel fel annál, minthogy rögtön számvetésről beszéljünk. Körülbelül 15 évet fog át a cselekménytelen, inkább színesítő-részletező momentumokra húzott narratíva… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2020.01.17 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS BOGDÁN ÁRPÁD FILMRENDEZŐVEL
A játékfilm, a színház és az irodalom világából érkező Bogdán Árpád filmrendező, egykor tíz évet élt a nyolcadik kerület mélyén. Legújabb dokumentumfilmjében ezt a miliőt és két erős karakterét mutatja be a nézőknek. Az interjú során a beszélgetés többek között kitér a történetmesélés fontosságára, a roma emberek jelenkori ábrázolhatóságára és a segítségnyújtás igényének alapvető fontosságára… – SZÁSZ CSONGOR INTERJÚJA

>>>
2020.01.17 - tiszatáj

A ROMÁN KULTÚRA NAPJÁN FOTÓKIÁLLÍTÁS NYÍLT A DUGONICS TÉREN
A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókszervezete a Purcărete világa című multidiszciplináris projekttel – fotókiállítással, filmvetítéssel és a hozzá kapcsolódó beszélgetéssel – ünnepelte szerdán a Román Kultúra Napját. A tárlat február 17-ig tekinthető meg a szervezet Dugonics téri székhelyén… – HOLLÓSI ZSOLT AJÁNLÓJA

>>>
2020.01.14 - tiszatáj

GONDOLATOK SZILÁK ANDREA BUNKER CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁRÓL
A művész jelenlegi kiállításnak előkészítése során a galéria terében egy olyan urbánus természeti képződményre talált, amit bunkerré lehet tenni – vagy legalábbis kihasználta azokat az adottságait, amik lehetővé teszik, hogy bunkerként is funkcionálhasson. Jelentősebb környezetalakítás nélkül birtokba vette ezt a helyet (vagy ide menekült), és berendezett benne egy otthont, egy helyet, ahol túl lehet élni… – VIDRA RÉKA KRITIKÁJA

>>>
2020.01.13 - tiszatáj

BALCZÓ PÉTER ÉS HANCZÁR GYÖRGY A COSI FAN TUTTÉBAN
Kettős szereposztásban mutatja meg Mozart Cosi van tutte című operáját a Szegedi Nemzeti Színház. Két olyan művész osztozik Ferrando jelmezén, akik régi ismerősök, pályájuk Szegeden indult. Balczó Péter főképp a budapesti Magyar Állami Operaházban énekel. Hanczár György viszont inkább külföldi színpadokon énekelt az elmúlt időszakban. Régebben is voltak már váltótársak egy szerepben. A tenorokra gyakran jellemző féltékenység és rivalizálás azonban szerencsére nem bántja őket… – MÁROK TAMÁS INTERJÚJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Janáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő