Premier előtti vetítés a 75 éve elhunyt Stefan Zweig emlékére

1942. február 22-én vetett véget életének Stefan Zweig, a 20. század egyik legjelentősebb osztrák írója. Életének utolsó éveit önkéntes száműzetésben töltötte, New Yorkot, Argentínát megjárva végül Brazíliában telepedett le. Maria Schrader filmje, a Stefan Zweig – Búcsú Európától  (12) az ízig-vérig európai szerző utolsó éveit dolgozza fel, és az író halálának 75. évfordulóján premier előtt látható a Művész moziban egy beszélgetéssel egybekötött vetítés keretében.

Stefan Zweig hírnevének csúcspontján, 1936-ban emigrációba kényszerült. Egyik percről a másikra elvesztette hazáját és ettől kezdve képtelen volt újra otthon érezni magát a világban. A film egy menekült története – egy hajdani menekülté, aki ma a világ egyik legtöbbet olvasott németnyelvű írója. „Úgy vélem, hogy az útlevelek és az országhatárok egyszer majd a múlté lesznek. Kétlem ugyanakkor, hogy ezt mi magunk még megérnénk.” – fogalmazza meg reményeit Európa jövőjéről Zweig, akinek Sakknovella című, magyar nyelven megjelent legnépszerűbb írása már az emigráció éveiben született.

A Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve szervezett, nyilvános premier előtti vetítésre 2017. február 22-én, 18.30-kor kerül sor a Művész moziban (1066 Budapest, Teréz körút 30.). A jegyelővétel már megkezdődött ezen az oldalon.

A vetítést követően a filmről Wilhelm Droste irodalomtörténész, író, műfordító és Király Edit irodalomtörténész, műfordító beszélget. Moderátor: Sárossi Bogáta, a Goethe Intézet munkatársa.