Zsigmond Vilmos Filmfesztivált rendeznek Szegeden

Szegeden, Zsigmond Vilmos szülővárosában május 10-13. között rendezik meg a neves operatőrről elnevezett nemzetközi filmfesztivált. A rendezvény elsődleges célja, hogy a figyelmet az operatőr tevékenységére irányítsa.

A nevezési határidő március 1-én jár le, de már eddig is 90 jelentkezés futott be. A régión kívül várhatóan Európa majd minden országából érkeznek majd filmek, továbbá amerikai, argentin, venezuelai, indiai és libanoni alkotók is jelezték részvételi szándékukat.

A fesztivál szervezői öt műfajban hirdettek pályázatot: nagyjátékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, kísérleti film és animáció kategóriákban. A beérkezett nevezések alapján a kisjátékfilm és a dokumentumfilm szekciók a legnépszerűbbek, ezek teszik ki a beérkezett pályaműveknek több mint a felét.

Előzsűrizés után a versenyfilmek közül nemzetközi zsűri választja ki a legjobbakat. A zsűribe olyan alkotók kaptak meghívást, akiknek többségét baráti és/vagy munkakapcsolat fűzte a fesztivál névadójához. A zsűri elnöke Szabó Gábor HSC, az egyetlen Zsigmond Vilmos által rendezett film (Tékozló apa, 1991) operatőre lesz.

A fesztivál rendezvényeinek a szegedi Belvárosi Mozi három vetítőterme ad otthont.