Magyar művészek a Velencei Biennálén

Hosszú évtizedek óta először szerepelnek magyar művészek a Velencei Képzőművészeti Biennále központi kiállításán.

Az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále február 6-i velencei sajtótájékoztatóján az idei biennále főkurátora, Christine Macel nyilvánosságra hozta a központi kiállításon résztvevő művészek névsorát. A főkurátor Viva Arte Viva című kiállításán a Giardiniben az „Örömök és félelmek pavilonja” szekcióban szerepelni fognak Hajas Tibor (1946–1980) képzőművész munkái is.

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, Fabényi Julia nemzeti biztos emlékeztetett rá, hogy Hajas nemcsak a hetvenes évek magyar avantgárd művészetének sokoldalú és nagyhatású alkotója, de a performance művészet nemzetközileg is elismert alakja. A Ludwig Múzeum legutóbb 2005-ben Kényszerleszállás címmel mutatta be a munkásságát. Várakozása szerint a velencei részvétel a fiatalon elhunyt művész munkásságát erős nemzetközi fókuszba fogja helyezi, hiszen nem egy művel, hanem egy kisebb kiállítással – a Vető Jánossal készített fotóakciók tablóival – fog a központi pavilonban szerepelni. A kiállított művek többsége a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteményéből származik, a kölcsönzők között van továbbá a Szépművészeti Múzeum és a pécsi Janus Pannonius Múzeum is.

A központi kiállítás másik magyar résztvevője, a Lengyelországban élő Csörgő Attila lesz, aki az Arsenaleban, a Giardino delle Verginiben az „Idő és a végtelen pavilonja” szekcióban fog kiállítani.

A május 13-án nyíló 57. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában, a Ludwig Múzeum szervezésében Petrányi Zsolt kurátor és Várnai Gyula képzőművész Békét a világnak! című projektje lesz látható.

unnamed(1)

Hajas Tibor: Húsfestmény II. (Tájkép). Fotó: Vető János. Zselatinos ezüst fotópapíron, diszperziós festék, fatábla, 89.2×108.8×4,3 cm, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum