Vers- és prózamondó versennyel népszerűsítik Mészöly Miklós műveit

Vers- és prózamondó versenyt rendeznek Szekszárdon Mészöly Miklós (1921-2001) műveiből, a megméretéssel a rendezők a fiatalokhoz szeretnék közel hozni a Kossuth-díjas író életművét.

A versenyt Mészöly Miklós születésének 96. évfordulója előtt egy nappal, január 18-án bonyolítják le – már hetedik alkalommal – Szekszárdon. Az országos versenyen az író bármely alkotása vagy annak részlete előadható, a legjobbak a január 19-i évfordulón tartandó emléknap közönségének is tolmácsolják a választott műveket.

“Mészöly Miklós nem tartozik a könnyen olvasható szerzők közé, és vannak, akik vitatják, hogy az életműve alkalmas arra, hogy a fiatalok be tudják fogadni, értelmezni, és továbbadni. A célunk az volt, hogy a diákok – ha nem is tömegesen – élő kapcsolatba kerüljenek Mészöly-szövegekkel” – mondta Pócs Margit szervező az MTI-nek.

Hozzátette: próza, vers és mese egyaránt előfordul a választott művek között; 2015-ben Korsós Gergő három Mészöly-verssel, 2015-ben Fábián Nikoletta az Ablakmosó című dráma egy részletével lett első helyezett. A versenynek köszönhetően évről évre nő azoknak diákoknak, pedagógusoknak, szülőknek a száma, akik kezükbe veszik Mészöly Miklós írásait – hangsúlyozta.

Megemlítette azt is, hogy vannak olyan iskolák – például a törökbálinti Zimándy Ignác Általános Iskola – ahol következetesen foglalkoznak az íróval; egy 2009-ben hirdetett dramaturgiai pályázat eredményeként pedig több színpadi adaptáció is született Mészöly meséiből, amelyek nem felnőtteknek szóló történetek, hanem – mint Polcz Alaine, az író felesége is mondta – gyerekeknek szánt művek.

Baranyai László író, a mészölyi hagyatékot feltáró Mészöly Miklós Egyesület – és a verseny zsűrijének – tagja úgy vélte: bár Mészöly Miklós prózai műveinek nincs könnyed része, meséi egyesítik az élvezhető történetet és a gyerekeknek szóló üzenetet. Azok, akik elmondanak Mészölytől egy mesét, közel kerülnek szikár, pontos prózai életművéhez is – fogalmazott.