Tiszatájonline | 2017. január 9.

Hulljanak a szerencsétlenek!

AZ ERŐSZAK VÖLGYE
Lassan bontakozó horrorokról játékos stílű westernre váltott az amerikai független csodagyerek, Ti West. Egyedi hangját nem vesztette el: ahogy Az ördög háza a ’70-es évekbeli okkult rémfilmek vagy a The Sacrament a Cannibal Holocaust-típusú mockumentary-k előtt róttak tiszteletköröket, úgy Az erőszak völgye posztmodern stílusban felépülő zsánerdarab, amely egyszerre épít a műfaj hagyományaira és nevet is rajtuk… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

AZ ERŐSZAK VÖLGYE

Lassan bontakozó horrorokról játékos stílű westernre váltott az amerikai független csodagyerek, Ti West. Egyedi hangját nem vesztette el: ahogy Az ördög háza a ’70-es évekbeli okkult rémfilmek vagy a The Sacrament a Cannibal Holocaust-típusú mockumentary-k előtt róttak tiszteletköröket, úgy Az erőszak völgye posztmodern stílusban felépülő zsánerdarab, amely egyszerre épít a műfaj hagyományaira és nevet is rajtuk.

Rögtön a nyitófőcím előrejelzi mindezt. Jeff Grace, az állandó komponista egy vörösre festett, lovast szerepeltető Egy maréknyi dollárért-animáció pergése közben (majd a 104 perces játékidő során többször is) hajszálpontosan idézi Ennio Morricone dallamvilágát. Világos utalás, belecsöppentünk a spagetti western, netán a romantikának búcsút intő ’60-as évekbeli amerikai művek királyságába. West mindazonáltal a nemes egyszerűségre szavaz. Bosszútörténetet regél, ráérős, szikár tempóban cammog a végső haddelhaddig. Lévén, hogy eddigi horrorjai hasonlóan működtek, ezen nincs mit csodálkozni. Semmi nincs feleslegesen túlcifrázva, a városkába érő idegen rövid úton bajba kerül, megalázzák, visszatér, és kő kövön nem marad. Az erőszak völgye sztoristruktúrája véresen egyszerű, ugyanakkor Colt-dörrenésekkel felérően hatékony.

in-a-valley-of-violence-2016-limited-720p-bluray-mkv_000243632

Nagy csavarja, hogy a direktor miből vezeti le a nagy leszámoláshoz vezető utat. Kiderül, hogy mindez a totális emberi ostobaság folyománya. Mikor az Ethan Hawke által játszott kósza, Paul és kutyája, Abbie belépnek a poros dentoni koszfészekbe, rögtön egy két lábon járó szerencsétlenséggel találkoznak. Gilly, a helyi marsall fia ugyanis az ivóban méregeti a péniszét, a fegyverével kérkedik barátai előtt, majd inzultálni kezdi a főszereplőt, aki előtt show-ként konferál fel egy bunyót, ám a főalak vesztére rövid úton pofán üti a hőzöngőt. Csupán ennyi kell, azonnal gyullad a kanóc, arat a halál, megtorlás jön megtorlás után. Árulkodó, hogy a sértegetőt Gilly-nek hívják, nevét pedig pöcsnek is fordíthatjuk, a szóban forgó jelenetben éppen egy pisztollyal helyettesítené a nemi szervét. Gyorsan kiderül róla, hogy valójában korántsem érett, erőskezű férfiember – ő a helyi uralkodó fia, és gyenge, látszatkemény figura. Nőverő, tébláboló, egy ponton saját falábú, bottal járó apja is félholtra náspángolja. És amikor „kard ki kard”- elven talpra kellene állnia, hamar lebőg. Férfiasság-kritika lappang a filmben. Paul bölcs, megfontolt vadnyugati antihős, aki próbálja kerülni a bajt, lehajtani a fejét a rengeteg polgárháborús szörnyűség után csak normálisan, gondok nélkül szeretne élni. Ellenben Gilly, a törvényszolga-helyettes életében nem tapasztalt poklot, csupán egy elkényeztetett senki, akire ráruházódott valamilyen illékony hatalom, és ezt saját felmagasztalásával, mások piszkálásával igyekszik életben tartani.  Az erőszak völgye burkoltan kétbalkezes idiótákra figyelmeztető tanmese (cautionary tale). Pamflet az apróságból óriási galibát okozó kivagyiság ellen.

in-a-valley-of-violence-2016-limited-720p-bluray-mkv_004407000

West nemcsak a maszkulinitást húzza karóba, a nőalakokat is képes árnyalni. A Paul segítőtársává váló Mary-Anne karakán fiatal hölgy, Gilly oldalbordája, Ellen viszont ugyanúgy a balhénak él, mint szerelme, és amikor embere pórul jár, hirtelen ő is nyavalyogni kezd, és mást okol a saját hibájáért. Hiába jön még be a képbe Gilly édesapja, az ő fellépése sem segít. John Travolta korántsem egy újabb rosszfiú-alakítást hoz: öreg, sokat tapasztalt városvezetőként ugyanúgy próbálja elkerülni a vérontást, mint Paul, ám fia zabolátlanságának képtelen gátat vetni. Jelképes pillanat, hogy a fináléban a polgárháborús veterán és az igazi harcban sosem járt óriáscsemete két oldalról, elölről-hátulról fegyvert szegeznek az idős férfire. Békéről jobb nem álmodni, Az erőszak völgyében az anarchiáé a terep. Csupán erőszakkal lehet kommunikálni: Gilly szakadékba veti Pault, embereivel megöletik a főhős kutyáját, az idegen destruktív westerneket idézően egy védtelen, fürdőző fogdmeg torkát nyisszantja el. Direktorunknak eszébe sem jut szomorúan mélázni a helyzeten, ő a tarantinói teli torkos röhögést választja. Nevet az egészen, olyan szintre jutott már a tesze-toszaság, hogy térdcsapkodással lehet csak reagálni rá.

in-a-valley-of-violence-2016-limited-720p-bluray-mkv_005457815

Vélhetően ugyanezért kulminálódik az utolsó percekben minden fekély, az összes humoros zönge. A mozi a zárlat idejére végképp sötét komédiában pácolt balszerencsés karakter-összjátékká fejlődik, vagy éppen degradálódik. Abszurd viccek bizonyítják be a grandiózus párbajban részt vevők alkalmatlanságát – a kövérkés haramia képtelen akcióba lendülni és addig szájal, amíg egy golyó keresztül nem viszi, egy másik gazfickó hullája a tetőről zuhan le. Paul és Gilly összecsapása józanság és töketlenség küzdelme. Potens fegyverforgató méri össze az erejét egy impotens kiskirállyal. Ugyan Westnél nem kétséges, végül melyikük győz, egyúttal ítéletet is mond az ostobaságnak otthont adó városka, sőt, a nagybetűs Tahóuralom felett: a visszatérő, lökött buffo-papot teszi meg szócsőnek, amikor Paul beengedi őt az idiotizmus vadnyugati fellegvárába.

Szabó Ádám

posterIn a Valley of Violence, 2016

Rendező:
Ti West

Szereplők:
Ethan Hawke
John Travolta
James Ransone
Taissa Farmiga
Karen Gillan